A kórokozók ellen többféle szer hatásos

2021.02.22. 08:00

A lemosó permetezés alapvető tavaszi munka

Nemcsak az almafák, hanem minden gyümölcs és a szőlő esetében is meghatározó munkafolyamat, amit minden évben el kell végezni: a lemosó permetezés.

Bajusz György

20200321 Lovasberény Elkezdődtek a kerti munkák A képen: Róth József tulajdonos a szőlő gombás betegség elleni lemosó permetezését végzi Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Optimális időszaka akkor van, amikor a nappali hőmérséklet tartósan fagypont fölé emelkedik. Az időjárás hatására a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjainak élettevékenysége megindul, ezáltal érzékenységük fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. A növények nedvkeringésének beindulása ugyancsak ebben az időszakban kezdődik, ezért fogékonyabbá válnak a betegségekre. A lemosást tehát a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt kell elvégezni.

A növényvédő szert a fák minden egyes részére juttassuk el

A permetezésre olyan napot válasszunk, amely szélcsendes, és nem várható eső, mert a készítmények kontakt hatásúak, nagyobb eső hatására lemosódnak. A növényvédő szert a fák minden egyes részére juttassuk el, beleértve a szár repedéseit és a fák csúcsi részért is.

A lemosó permetezést a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kérgén, valamint a rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek, valamint a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése miatt kell elvégezni. Almafák esetében a rovarok közül főként a pajzstetvek, levéltetvek, atkák és vértetvek ellen alkalmazzuk. A kórokozók közül pedig a varasodás, monília fajok és a lisztharmatok ellen is hatékony megoldást nyújt.

Róth József tulajdonos a szőlő gombás betegség elleni lemosó permetezését végzi Fotó: Pesti Tamás

A rovarok ellen olajos tartalmú készítmények használata ajánlatos, ugyanis ezek – bevonatot képezve testükön – légzésüket akadályozza meg. A kórokozók egy része ellen réz, a lisztharmatok ellen pedig a kén hatóanyaggal rendelkező szerek használatosak. A réz gombaölő hatása mellett antibakteriális tulajdonsága is ismeretes, valamint a kén az atkák gyérítése céljából is felhasználható. Amennyiben az elmúlt évben többféle kórokozó, lisztharmat és kártevő jelenléte is meghatározó volt fáinkon, úgy a kezelés alkalmával kombinált készítményeket alkalmazzunk a megfelelő védelem érdekében.BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában