üvegművészet

2021.01.28. 11:30

Amikor a rideg üveg életre kel

Ugye önöket is elbűvölte már egy egy Tiffany lámpa színpompás búrája, ahogy a fény átszűrődik az üvegen és milliónyi árnyalatot vetít ki a falakra? Dobrovitz-Barabás Klára üvegművész csodás alkotásaival, elképesztő kompozícióival már a Dunai Kincses Kert Helyi Termelői és Kézműves Piac vásárlóit is megörvendeztette, sőt egy díjnyertes alkotásával pályázik majd egy kiállításra a Vatikánba.

Varga Zsófia

Fotó: LI

Kezdetek

Mindig is vonzott a kézművesség. Általános iskolás koromban megkérdezték tőlem, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Akkor porcelánfestő szerettem volna lenni. Az életem máshogy alakult, felnőtt koromban mester-inas képzési rendszerben lehetőségem volt elsajátítani a szakma alapjait. Az üveg fénye és színe mindig vonzott, volt hogy ezzel álmodtam. A ridegsége ellenére nagyon szeretem az üveget, szép színeket és formákat lehet kihozni belőle. 2005-ben lehetőségem volt arra, hogy fél évig egy mesternél tanuljak, utána pedig autodidakta módon képeztem magam, igyekeztem különleges formákat, motívumokat tervezni, rajzolni és elkészíteni.

A betlehemijászol-pályázatra beküldtem egyik munkámat, díjazott lett, ezeket kiviszik a Vatikánba a 100 jászol kiállításra
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Inspiráció

A természetből merítem a formákat és a színeket. Mindig nyitott szemmel sétálok, elég egy szín, egy hangulat, ha ránézek valamire és az utána ott ragad a fejemben, abból aztán tervezem tovább. Van olyan munkám, ami fél évig készült, megrajzoltam és úgy éreztem, hogy még mindig hiányzik belőle valami, tettem hozzá, vagy vettem el belőle, majd egyszer csak végleges formát öltött.

Eszközök és technikák

Ezek az eszközök az Egyesült Államokból érkeznek Európába, hiszen ennek a művészeti ágnak az az őshazája.

Alkalmazom a Tiffany technikát, ezt Louis Comfort Tiffany, az 1800-as évek végén fejlesztette ki. Akkoriban még más volt az alapanyag, de az eljárás ugyanaz maradt, a különbség annyi, hogy modernebb anyagokkal dolgozunk. Tiffany réz lapokkal vonta be az üvegdarabokat, mi már öntapadós réz fóliát használunk. Korábban az ólomüvegezésnél síkban dolgoztak, ilyenek például a templomok ablakai, a rózsaablakok. Itt nagy forrasztási távolságokat alkalmaztak, mivel ólomsínbe rakták, ami sokkal szélesebb. Tiffany technikával készítem egyik különleges és egyedi lakberendezési alkotásomat a gyöngylámpákat. Tervezés után kiválasztom a színeket, árnyalatokat majd minden gyöngyöt rézfóliával bevonok, majd felteszem egy kaptafára, mint a cipészek a cipőjüket és amikor az üveglencsékből összeállt a forma, akkor a megmaradt lyukakat beforrasztom forrasztóónnal. Ezt a műveletet megismétlem a lámpa belső oldalánál is. Egy ilyen lámpabura négy intenzív munkanap alatt készíthető el.

A Tiffany-lámpaburák

Dolgozok fusing technikával is, ilyenkor olvasztom vagy rogyasztom, ez a hőfoktól függ. Van egy üvegolvasztó kemencém, ami 80x70 centi alapterületű 9 olvasztási szakaszt programozhatok be azon belül is 9 hőgörbét. A különféle üvegfajtáknak van saját hőgörbéjük, ha ezt ismerem, akkor be tudom programozni a kemencét a kívánt hatás elérése érdekében. Ez a kék virágos kompozíció 800 fokon készült, így a különféle rétegek kitapinthatóak és láthatóak is a képen, ha tovább melegítem például 900 fokra, akkor teljesen sima lap lesz belőle, összeolvadnak az üvegrétegek.

A kemencémet két éve vásároltam, előbb ki kellett kísérleteznem, hogy hogyan tudom a leghatékonyabban használni, hogyan tudok olyan munkákat készíteni vele, amit bátran ki tudok adni a kezemből. Időigényes folyamat volt ez, ma már magabiztosan használom a kemencémet. Imádok olvasztani, most ez a kedvenc technikám. A Tiffanyt is szeretem, igaz hogy korlátokat szab, hiszen a vágásoknál, formáknál forrasztanom kell. Ezzel szemben az olvasztásnál csak a képzelet szab határt.

A fusing technikával készült képeim közül is vannak már zsűrizett darabjaim, a lámpásaimat 2019-ben zsűriztettem. Ez azt jelenti, hogy iparművészeti zsűriszámot kaptak, tehát iparművészeti alkotás. Vannak bizonyos kritériumok, melyeknek meg kell felelnie egy adott munkának, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor kapják meg ezt a számot. Minden évben adok be pár darabot zsűrizésre. A Magyar Kézművességért Alapítvány huszonhetedik alkalommal írta ki a betlehemijászol-pályázatát, melyre beküldtem „A kis Jézus megszületett” című tiffany alkotásomat. A közel 70 alkotás közül hét darabot díjaztak, közöttük az én betlehemi triptichonomat. Minden évben a pályázott alkotások közül 100 darabot választanak ki, amiket kiállítanak a Vatikánba. Bízom benne, hogy az idén nekem is lehetőségem lesz erre.

Klára gyerekként porcelánfestő szeretett volna lenni

Szakma helyzete

Középszinten jelenleg kevés a képzés Magyarországon. Felsőoktatási rendszerben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen választhatják a „tárgyalkotás – üveg” szakot az érdeklődők.

Szakkör

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének a keretein belül üvegékszerolvasztó szakkört vezetek már négy éve. Jelenleg nincs szakkör, korábban havi rendszerességgel indítottam, nyáron pedig egy hetes tábor várta a résztvevőket. Az olvasztást itt egy kis méretű kemencével végezzük, amibe beletesszük a megtervezett, összerakott ékszerdarabokat, majd a kemencével együtt betesszük a mikrohullámú sütőbe, majd hagyjuk kihűlni és kész az ékszer. Nagyon népszerű ez a foglalkozás, remélem Dunaújvárosban is lesz lehetőségem szervezni ilyen foglalkozást. Jelenleg keresem a megfelelő helyet. Hetente egyszer tartok a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnáziumban kézműves foglalkozást a gyerekeknek, nagyon szeretik, közösen készülünk az évszakoknak megfelelő ünnepekre, vagy például az iskola dekorációját készítjük el.

A lámpás üvegrogyasztásos technikával készült

Tervek

Új kollekcióval készülök, remélem, hogy a vírushelyzet nem szól majd közbe. Tavaly márciusban volt Móron a Lamberg-kastélyban közös kiállításom a kézműves társammal, Kovácsai Gabriellával, ő üvegfestő. Sajnos a korlátozások miatt csak pár napig volt látogatható, azonban virtuális kiállítást készítettek belőle, ami nagyon népszerű és látványos volt. Évente 3-4 kiállításom van, általában kézműves társaimmal közösen hívnak meg. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja vagyok, két éve már vezetőségben is dolgozom, körülbelül 120 tagunk van, sok programot, kiállítást szervezünk. Egy új projekten dolgozom, ahol a kert áll a középpontban. Nagyon szeretem a természetet, szeretek kertészkedni és így jött az ötlet, hogy hogyan tudnám az üvegeket becsempészni a kertekbe. Készítettem már apróbb díszeket, kismaradat, pillangót, de valami komolyabb dologban gondolkoztam. Így jött a képbe egy asztalos ismerősöm, akivel közösen kerti szobrokat terveztünk. Ő elkészítette csomoros nyárfából a vázat, én pedig az üveget terveztem. Tavaly nyáron, Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastélyban volt a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok kiállítás, ahova meghívást kaptunk, bemutattam munkáimat, illetve a közös projektet is.

Jelenleg saját webshopom tervezésén dolgozok, amíg nem készül el, addig az Angyali üvegek Facebook oldalon érhetnek el az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában