Otthon is kipróbálható

2020.12.07. 15:00

Gyerekbarát kísérleteket rögzítettek videóra az egyetem munkatársai

A Dunaújvárosi Egyetem hagyományos módon idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. A vírushelyzetre való tekintettel most viszont csak online volt lehetőség betekinteni az egyetemen zajló többféle kutatómunkába. Érdemes volt azonban figyelniük az eseményeket azoknak is, akiknek nincsenek továbbtanulási szándékaik.

Eszenyiné D. Andrea

Az egyetem Műszaki Intézetében ugyanis olyan egyszerű, otthon is könnyen elvégezhető fizikai és kémiai kísérleteket rögzítettek videóra az egyetem munkatársai, amelyek nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek érdeklődésére is

számíthatnak.

Az ünnepek alatt, különösen a mostani járványhelyzetben még többet vannak összezárva a családok, és bizony nem mindig egyszerű lekötni a kicsik, de még a nagyobb lurkók figyelmét sem. Még ennél is nehezebb aktív foglalatosságot kitalálni számukra. Kovács Bokor Éva, a Dunaújvárosi Egyetem Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszékének tudományos segédmunkatársa erre a rendezvénysorozatra évek óta izgalmas kísérletekkel készül, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Sokakat érdekel, hogyan készíthetünk lávalámpát, vagy épp szivárványt egy kémcsőben.

Kovács Bokor Éva tudományos segédmunkatárs

- Az évente megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat keretén belül minden évben főként az óvodás és kisiskolás korosztály számára mutatunk be érdekes természettudományos kísérleteket kolléganőmmel Szabóné Juhász Ildikóval. Ezeknél egyik kiválasztási szempont az, hogy otthoni keretek között is könnyen kivitelezhetőek legyenek a gyerekek és szüleik számára. Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekekben már ebben a korban felkeltsük az érdeklődést a természettudományok (kémia, fizika, biológia, környezetismeret) iránt. A videókban látott kísérletek teljesen veszélytelenek, hiszen természetes anyagokat használunk, mint ecet, szódabikarbóna, cukros víz. Mindenkinek ajánlom ezt a gyerekbarát időtöltést, bármikor kikapcsolódás lehet nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában