hasznos tippek

2020.11.24. 11:00

Tennivalók a kertben – már a tervezés jegyében

Az év utolsó előtti hónapja nem a legmozgalmasabb időszak a kertben. De ha nem túl zord az időjárás, még van egy kis időnk gyönyörködni az őszi színekben pompázó kertünkben.

Török Tímea

A fűnyíró, sövényvágó, fűkasza már kitisztítva téli álomra készül a garázsban. Nem árt a többi kerti szerszámot is megtisztítani, akár lefertőtleníteni is.

Most érkeznek a tavaszi kertészeti katalógusok. Ilyenkor a legjobb a melegben, a szerencsésebbeknek kályhában ropogó tűz és egy csésze saját termesztésű mentatea mellett ezeket tanulmányozni, tervezni a jövő évi kertet és a magokat megrendelni. Most egy bordós-narancsos sávot tervezek egy kertészeti portál ötlete alapján a kerítés mellé cserszömörcével és borbolyával.

A fűnyíró, a sövényvágó megpihen tavaszig Fotó: pixabay.com

A kertészetekben sok növény kiárusítását megkezdték már. Ezért is érdemes meglátogatni az ilyen profilú üzleteket, mert leárazva sok szépségre akadhatunk még, és akár sikerrel bele is vághatunk egy-egy fásszárú kiültetésébe az igazi fagyokig, vagy egy fagyvédettebb részen. Egy-egy igazán szép növénynek mindig akad hely a kertben. Másfelől már javában érkeznek a karácsonyfának való dézsás növények is, ezért érdemes tájékozódni. Hiszen a megfelelő fa kiválasztása legalább olyan nehéz feladat, mint mindenkinek megtalálni a személyesen rá szabott tökéletes ajándékot.

A virágoskertet illetően én még találtam két csomag tavaszi hagymást, egy fekete és egy cirmos tulipánt, amelyeket még gyorsan eldugdostam a földbe, hogy tavasszal szépen kihajthassanak. De azért a fagy­érzékeny növényeket már a teleltetésre szánt helyükre vittem a biztonság kedvéért, s ezt javaslom önöknek is.

Teleltetést igénylő növények

Nem kell speciális télikert, olyan helyiség azonban nem árt, amelynek a hőmérséklete állandóan öt-tíz fok között van, némi szórt fényt kap és az öntözés lehetősége is biztosított. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor például a muskátli egészséges tövei a szakértők véleménye alapján szépen átteleltethetők. A leanderek és a citromfák, de édesanyám kedvencei, a szerelemvirágok is itt pihennek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában