Az első lakatok

2020.10.24. 14:00

A hagyomány első aktusa

Felkerültek az első lakatok az október 1-én, a Zene világnapján felavatott Jel című szoborcsoportra, pontosabban annak kovácsoltvas elemére csütörtökön a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti téren. Egy hagyomány első aktusa volt ez.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Felkerültek az első lakatok a zene világnapján felavatott Jel című szoborcsoportra, pontosabban annak kovácsoltvas elemére csütörtökön a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti téren. Egy hagyomány első aktusa volt ez.

A Jel című szoborcsoport városunk ikonikus alkotójának, Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész tervei alapján készült, és Rohonczi ROHO István, Molnár János, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály képzőművészek közös munkája. Utóbbiak voltak lényegében nemrégiben sztrókot kapott művész „kezei”, az általa korábban elkészített tervek alapján a Vasmű úti kivágott platánsor faanyagából készítették el ezt az impozáns köztéri munkát. Már a tervezési szakaszban egyértelmű volt, hogy nem pusztán egy díszítő objektumról van szó, funkciót is kívántak adni neki, a kompozíción évről évre lakatokat helyeznek el a zeneiskola alap-, vagy záróvizsgázó növendékei, emlékezve az intézményben eltöltött évekre. Csütörtökön már fel is került az első tizenöt lakat a helyére. Az eseményen Dőr Gabriella, az intézmény igazgatója méltatta az alkotást, és a harmonikazenekar kamaracsoportja adta meg a hangulatot.

Vezető képünkön Juhos Melinda tanítványát helyettesítve „lakatolt”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában