2020.08.04. 16:00
Befőzési tanácsok
Fotó: Tóth B. Zsuzsa
Próbáljuk például citromillatú bazsalikommal fűszerezve elkészíteni
A sárgabaracklekvár főzési ideje is most kezdődik, próbáljuk ki például citromillatú bazsalikommal fűszerezve készíteni. Jobb a sárgabaracklekvárba, mint a klasszikus bazsalikom. Reggelire ehetjük ropogós pirítóssal, estére pedig grillezett csirkemellel fogyaszthatjuk.
Ha sok paradicsom, paprika terem, készítsünk belőle házi ketchupot
Főzzük össze több órán át sok hagymával, tegyünk bele petrezselymet, sárgarépát is. Különféle, tetszés szerinti fűszerekkel ízesítsük. Jó bele például a petrezselyemzöld, medvehagyma, hagymaszár, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csilipaprika, lestyán, kakukkfű. A só és a bors elengedhetetlen. Ha sűrűre főtt, édesítsük és turmixoljuk össze alaposan.
Akár a parlagfűből is főzhetünk szörpöt
Kis cukor mehet bele és igyuk szörpként, de teába is önthetünk belőle ízesítésnek. Hajlamosak vagyunk túl sterilen élni, úgy nevelni a gyerekeket, miközben ma már egyes gazdák parlagfűvel etetik a tehenet, kecskét, hogy a tejből megkapják a gyerekek a hatóanyagot.
A zöldborsót felhasználhatjuk zöldborsókrém elkészítéséhez
Nagyon finom szendvicsbe vagy pirítósra. Egy-két hónap alatt érik össze. Lepirított vöröshagymát, kifejtett borsót dobhatunk rá, összepirítjuk. Amikor megpuhult, olívaolajjal, mentával összeturmixoljuk, mehet bele petrezselyemzöld is. Újraforraljuk és az üvegekbe töltjük a sűrű krémet.