kulinária

2020.08.04. 16:00

Befőzési tanácsok

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Próbáljuk például citromillatú bazsalikommal fűszerezve elkészíteni

A sárgabaracklekvár főzési ideje is most kezdődik, próbáljuk ki például citrom­illatú bazsalikommal fűszerezve készíteni. Jobb a sárgabaracklekvárba, mint a klasszikus bazsalikom. Reggelire ehetjük ropogós pirítóssal, estére pedig grillezett csirkemellel fogyaszthatjuk.

Ha sok paradicsom, paprika terem, készítsünk belőle házi ­ketchupot

Főzzük össze több órán át sok hagymával, tegyünk bele petrezselymet, sárgarépát is. Különféle, tetszés szerinti fűszerekkel ízesítsük. Jó bele például a petrezselyemzöld, medvehagyma, hagymaszár, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csilipaprika, lestyán, kakukkfű. A só és a bors elengedhetetlen. Ha sűrűre főtt, édesítsük és turmixoljuk össze alaposan.

Akár a parlagfűből is főzhetünk szörpöt

Kis cukor mehet bele és igyuk szörpként, de teába is önthetünk belőle ízesítésnek. Hajlamosak vagyunk túl sterilen élni, úgy nevelni a gyerekeket, miközben ma már egyes gazdák parlagfűvel etetik a tehenet, kecskét, hogy a tejből megkapják a gyerekek a hatóanyagot.

A zöldborsót felhasználhatjuk zöldborsókrém elkészítéséhez

Nagyon finom szendvicsbe vagy pirítósra. Egy-két hónap alatt érik össze. Lepirított vöröshagymát, kifejtett borsót dobhatunk rá, összepirítjuk. Amikor megpuhult, olívaolajjal, mentával összeturmixoljuk, mehet bele petrezselyemzöld is. Újraforraljuk és az üvegekbe töltjük a sűrű krémet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában