szponzorált tartalom

2020.08.13. 10:23

A kutyák akár a dacos tinédzserek

Fotó: doghouse.hu

A serdülőkor mindenki életében nehéz időszak. Nem csupán az érintettek számára, hanem a környezetüknek is. Ugyanis ebben a korban előtérbe kerül a dac, a lázadás és a makacsság. Ez a kutyáknál sincs másképp. Gondoltad volna?

A kutyák dackorszaka

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is megváltozik az engedelmesség és a kötődés a pubertáskor alatt. Ilyenkor szeretnek a saját fejük után menni és nagyon sokat rosszalkodni. Ebben a korban jellemző a fékezhetetlen energia, a csillapíthatatlan játékvágy, a csavargás és persze az engedelmetlenség. Ez pedig egyáltalán nem könnyíti meg a gazdi életét.

Kutatások igazolták, hogy ebben az időszakban a kutya is ugyanolyan dacos és lázadó, akár a tinédzserek. Míg az 5 hónapos kutyák a gazdájuk és az idegenek által adott vezényszavaknak is engedelmeskednek, addig a pubertáskorban járó 8 hónapos kutyák csupán az idegenektől kapott vezényszavakat hajlandóak végrehajtani. Akár a tinik, akiknek csak az a fontos, hogy szüleiknek ellent mondjanak.

A lázadó tinédzserkutyusok sorsa

Nagyon sok gazdi nem tud megbirkózni azzal, hogy a pubertáskorba lépett kutyájának esze ágába sincs engedelmeskedni neki. A türelmetlen gazdik pedig egyre többször és egyre drasztikusabban büntetik meg a kis négylábút. Persze a sok büntetéssel csak azt érik el, hogy a kutya még dacosabbá válik. A gazdik pedig nem tudják, hogy ez az időszak csupán átmeneti, akár a gyerekeknél a serdülőkor. Ezért nagyon sokan úgy döntenek, hogy megválnak kedvencüktől, és inkább elviszik egy menhelyre.

Jó ötlet lehet, ha a pubertást a kutya az udvaron tölti akkor is, ha eddig szobakutyának neveltük. Ugyanis az udvaron levezetheti energiáját, kedvére szaladgálhat, szaglászhat, ismerkedhet az új környezettel, és persze sokkal kevesebb esély van arra, hogy ott kint tönkretegyen valamit. Ebben a korban a kutyák tele vannak energiával, és folyton mozgásban vannak. Nekünk pedig csak jó, ha nem épp a kanapé rágásával, karmolásával foglalják el magukat, hanem inkább az udvaron szaladgálnak, játszanak.

Ahhoz pedig, hogy valóban jól érezzék magukat, és szabad életterük legyen, kiváló megoldás egy nyitott kutyakennel. Hiszen egy jó helyre épített kennel igazi “lakosztályként” szolgálhat a kutya számára. Örömmel cipelheti birtokára a megszerzett zsákmányát vagy épp a játékait, hiszen ez csak az ő területe. Amennyiben úgy gondolod, a te kutyádnak is erre van szüksége, nézz körül a SINB-nél kapható kutyakennelek között!

Természetesen minden kutya más és más, így másképp viselkednek a pubertáskor alatt is. Míg egyesek vérbeli lázadók ebben az időszakban, addig mások teljesen kezelhetőek maradnak. Egy a fontos, hogy a gazdi tisztában legyen azzal, hogy ez csupán egy átmeneti időszak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában