Beszélgetés a Behálózva című dokumentumfilm kapcsán

2020.06.19. 14:00

Több ezren molesztálták a 12 éveseket a neten

Behálózva címmel forgattak egy cseh–szlovák dokumentumfilmet, amelyben három magát 12 évesnek mutató színésznő regisztrált álprofilokkal a közösségi oldalra. A forgatás tíz napja alatt pedig összesen 2458 szexuális ragadozó kereste meg a lányokat.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

A film készítésekor az alapszabályok egyszerűek voltak, a lányok nem kezdeményeztek beszélgetést, nem provokáltak, pusztán gyermeki visszafogottsággal reagáltak a történésekre. A végeredmény a film készítőit is meglepte, a regisztrációt követő pár percben már 16 olvasatlan üzenet landolt a fiókokban különböző korú férfiaktól. A tíz nap alatt pontosan 2458 férfi kereste meg a lányokat, az internetes zaklatás legkülönfélébb formáit produkálva. Akadt, aki meztelen fotókat küldött önmagáról, és ugyanezt kérte a 12 (!) évesnek gondolt partnerétől, de szép számmal akadtak webkamera előtt önkielégítők, és olyanok is, akik pornóvideókat küldtek a gyermeknek gondolt színészeknek.

Czere-Ambrus Mária a székesfehérvári Egészségdokk Drogambulancia és serdülő­krízis-centrum munkatársaként találkozott hasonló esetekkel. A jelenségről kérdeztük.

– Itthon is ilyen a helyzet. Engem azért nem sokkolt, mert ha olvassuk a felméréseket, nézzük a híreket, akkor láthatjuk, ha felszámolnak egy gyermekpornó-hálózatot, akkor kiderül, hogy több ezer ember volt benne, több millió felvétel kerül elő, és több száz vagy ezer gyerek érintett benne. Úgyhogy nem lepett meg a film tartalma. Itthon is ez a helyzet, pedig tudjuk, és az érintettek is tudják, hogy illegális, és mégis. Nagyon ­rossz a tendencia. Ám valójában bárki készíthet profilt magának, aki azt jelöli be, hogy elmúlt 14 éves. Gyakorlatilag bármilyen korú gyerek tud regisztrálni Facebookon, Instagramon, Snapchaten, mivel nincs semmi hivatalos kontroll, ami ezt megakadályozná.

Czere-Ambrus Mária pszichológus számára nem új a téma
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Mit lehet tenni?

– Személyes példát mondok, az én kislányomnak bármilyen közösségi médiás üzenete hozzám is megérkezik. Van hozzáférésem, ezt nyíltan kezeljük, és a kislányom tudja, ez azért van, hogy én vigyázhassak rá, tudjam, ha veszélyben van. Egy családban ennek nagyjából így kellene működnie, de nem így működik. Egy 12 éves gyermek még nem döntésképes jogilag. Ahhoz is hozzáférünk a Krétában, hogy milyen jegyei vannak. Nem hagyjuk elvileg egyedül, mert jogilag 12 év alattit nem hagyhatunk egyedül a városban kószálni sem. Egy családban, ahol törődnek egymással, vigyáznak egymásra, ott magától értetődő, hogy odafigyelek a gyerek dolgaira. Mondok mást! Ne legyünk álszentek, szinte minden 14 alatti gyereknek van okostelefonja és közösségi médiás hozzáférése. De azért annak fel kell tűnnie a szülőnek, hogy a gyerek folyamatosan kapja az üzeneteket, folyamatosan nézi azokat, esetleg elrejtőzik, amikor üzenete jön. Fel kell tűnnie, hogy milyen tevékenységet folytat a neten.

– De mit gondol a gyerek? Miért megy bele ilyenbe egy ide­gennel?

– A tinédzserek alapból nagyon élménykeresők. Az osztálytársak, barátok mellett szinte mindegyiknek van online ismerőse, akivel az életben soha nem találkozott. Azért van ez, mert mondjuk TikTokon ugyanazokat a videókat kedvelik, és előbb-utóbb írnak egymásnak, vagy ugyanabban az online játékban vannak, kapcsolatba kerülnek. Innentől kezdve, hogy az az online ismerős az egy 38 éves férfi, vagy egy 14 éves lány, azt ő már nem tudhatja, hiszen akármilyen profilképet használhat az illető, akármit elhitethet a gyerekkel. Hogy ebből hogyan alakul az, hogy leveszi a felsőt, és meztelen kép készül róla, az egy másik kör. Vannak gyerekek, akik a fizikai világban egyszerűen nem találják meg magukat. Nincsenek egészséges kapcsolataik, mert nem figyeltek érzelmileg rájuk soha. Nincs bizalmi kapcsolatuk a szülővel, hiányzik nekik valaki, aki érti őket. Az ilyen gyerekek nagyon könnyen belecsúsznak. Ezek az emberek pontosan tudják, mit akar hallani az a gyerek. Hogy te különleges vagy, te nagyon jó vagy, figyelek rád, érzem a rezdüléseidet. Olyan kitüntetett figyelmet kap egy 12 éves kislány, hogy érzelmileg óhatatlanul belevonódik ebbe. Kialakul a kötődése az illetőhöz, és innentől kezdve gyakorlatilag bármit meg lehet vele tenni. A szexuális ragadozó szerez pár képet mondjuk fiatal srácokról, és elküldi a kislánynak. A lány is felbátorodik, hogyha ő küldött, akkor én is küldhetek. Küld mondjuk egy melltartós képet, és onnantól kezdve már zsarolható. Kapják az üzenetet, hogy küldjön bugyist, vagy melltartó nélkülit, mert ha nem, akkor a melltartóst elküldik az osztálytársaknak, az igazgatónak, a szülőknek.

– Ez megelőzhető?

– Ennek egyetlen ellenszere van, ha a gyerek bízik annyira a szüleiben, hogy elmondja, hibázott, és segítséget kér. Ez nem könnyű, hiszen nyilván azért sodródott bele, mert bizalmi válság van a szülőkkel. Láttam ilyet, van olyan család, ahol ezt meg tudta lépni a kislány, de általában a gyerek ilyenkor már olyan zsarolt helyzetben érzi magát, akkora nagy veszélyét érzi annak, hogy megszégyenítik mindenki előtt, hogy már nem mer szólni, és csak egyre jobban belekeveredik egy ilyen történetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában