A jogász válaszol

2020.03.28. 11:00

A reintegrációs őrizet rendszere

A reintegrációs őrizet célja az elítélt társadalomba való visszavezetése, illetve elősegítése azáltal, hogy ezen időszak alatt az elítélt szabadságát részben visszanyeri, amely következtében munkát kereshet, munkát vállalhat, tanulmányokat folytathat későbbi munkavállalásának elősegítése céljából, illetve megkezdheti visszailleszkedését a társadalomba, ennek során erősítheti családi, társadalmi kötelékeit.

Dr. Unger Zsolt

Forrás: Pixabay

A reintegrációs őrizet alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a szabadságvesztés céljának megvalósulása ilyen módon is biztosítható. Ha a feltételes szabadságra bocsátás esedékessége, illetve ennek kizártsága esetén, a szabadulás várható időpontja előtt, legfeljebb hat hónappal helyezhető reintegrációs őrizetbe az elítélt. Előnye, hogy az elítélt szabadságának teljes elvonását megszünteti.

Elrendelése esetén a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet az elítélt csak az elrendelő határozatában meghatározott célból hagyhatja el. Amennyiben a reintegrációs őrizet helye nem az elítélt saját tulajdonában álló lakóingatlan, a tulajdonos előzetes, írásbeli befogadó nyilatkozata szükséges.

A reintegrációs őrizet elrendelésére a szabadságvesztést végrehajtó büntetés-végrehajtási intézet, illetve a szabadságvesztés végrehajtása alatt egy alkalommal az elítélt vagy a védője terjeszthet elő kérelmet. Az az elítélt helyezhető reintegrációs őrizetbe, akit első alkalommal ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre, akit nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el, öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztését fogház- vagy börtönfokozatban tölti.

Amennyiben a szabadságvesztés időtartama kevesebb, mint egy év, akkor az elítéltnek legalább három hónapot le kell töltenie a kiszabott szabadságvesztésből, mielőtt a reintegrációs őrizetet megkezdi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában