összeállítás

2020.01.24. 17:30

Minden év hoz változást, az idei is

Összeállításunkban a legfontosabb változásokat szedtük csokorba.

DH

DUNAÚJVÁROS

Az év elejével búcsút vettünk a régi tízezresektől, szóval ha leslattyognánk az éjjel-nappaliba egy kefirért, ne csodálkozzunk, ha a boltos csak csóválja a fejét a régi bankjegyre.

Azoknak, akik megtakarított pénzüket Erzsébet-utalványban tartják, van egy ­rossz hírünk: mára egy értéktelen papírkupac, ugyanis 2019. december 31-én voltak utoljára érvényesek az utalványok. Nem csak a papíralapú, de a kártyás Erzsébet-utalványcsalád elemei is megszűntek: az Étkezési, az Ajándék, a Kultúra, a Sport és a Ruházati Erzsébet-utalványok mind papíralapon, mind az elektronikus kártyára töltve december 31-ig voltak érvényesek.

Ha éves autópálya-matricával autózik, akkor ne felejtse el megváltani, ugyanis az éves és megyei matricák már csak január 31-ig érvényesek!

Január 1-étől lépett életbe a legalább négy gyermeket nevelő anyák szja-mentessége Fotó: Pixabay

A négygyermekes édesanyáknak eszébe ne jusson személyi jövedelemadót fizetni, ugyanis 2020. január 1-én lépett életbe a legalább 4 gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

Ha ön még hisz a kézzel írott levelekben, akkor készüljön fel, ugyanis változott a levélfeladás ára a postánál. Bizonyos levelek olcsóbbak, mások pedig drágábbak lettek.

Ha ön szívesen kísérti meg a szerencsét, és ikszeli be a milliókat ígérő számokat, akkor van egy rossz hírünk: 250-ről 300 forintra emelkedett a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. Ebből, ha minden igaz, semmit nem fog észrevenni.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa 2020. január 1-jétől 12 százalékra csökken. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfaszintje a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken.

Talán nem érint tömegeket, de fontos változás, hogy a reklámadót 2020. január 1-jétől 2022. december 31-ig felfüggesztették.

2020. január 1-től megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mint adózási forma.

Január 1-től minden szállás­adó elvileg online jelenti a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, legalább is kötelezett erre – hívja fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Ez az úgynevezett NTAK rendszer.

Januártól ismét növelte a kormány a nyugdíjakat az inflációval arányosan, hogy megőrizzék a reálértéküket. Egy 2,8 százalékos emelést követően az átlagnyugdíj összege 134 154 forintra nőtt január 1-től. A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 év lesz. A minimálbér 8 százalékkal emelkedett 2020-ban bruttó 161 ezer forintra, a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresetűek érdemi többségét adó bérminimum pedig bruttó 210,6 ezer forintra nő.

Drágult a cigaretta! A jövedéki adó mértéke a cigarettára az év elejétől az év közepéig 20 500 forint lesz ezer darabonként, de legalább 33 500 forint ezer darabonként. A vágott dohány esetén pedig 20 100 forint kilogrammonként.

A falusi csok keretében a preferált kistelepüléseken 2020. január 1-jétől áfa-visszatérítési támogatás vehető igénybe 5 millió forintig lakóingatlan építése mellett már bővítésre és felújításra is.

Ingyenessé váltak a meddőségkezelésben használt gyógy­szerek és beavatkozások, ugyanis a kormány, feltehetően összhangban a családvédelmi akciótervvel, államosította a meddőségi központokat.

Kedvezményes kamatozású lakáshitelt vehet fel, ha környezetbarát energia-besorolású lakást tervez venni. A jegybank tőkekövetelmény-kedvezményt hirdetett a hazai székhelyű hitelintézeteknek a 2020–2023 között kihelyezett zöld lakáscélú hitelei után a klímabarát pénzügyi termékek terjesztése.

2020-ban a NAV visszamenőleg ellenőrizni fogja a csok-jogosultságot. 2018-tól ugyanis elég volt nyilatkozni bizonyos feltételek teljesüléséről, így a közös háztartásban élésről, a köztartozás-mentességről a gyermekek közös neveléséről. Ezeket a NAV ellenőrizni fogja, és aki jogosulatlanul vette fel a csok-támogatást, annak azt a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelve egy összegben vissza kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában