Cserkésztalálkozót rendeztek a szigeten, átadták a kajak-kenusok székházát

2020.01.06. 15:00

Megújult a Vasmű út, elkészült az uszoda, zúgott a rockmaraton

Mozgalmas évet zártunk 2019. december 31-én. Egyenesbe forduló nagyberuházások, emlékezetes események, megsüve­gelendő kulturális eredmények. Visszatekintő sorozatunk harmadik kiadásában a tavalyi harmadik negyedév néhány fontos pillanatát villantjuk fel újra.

Szabó Szabolcs

Ismét közönségsikert aratott a Szalki-szigeten jelentkező 29. Rockmaraton

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A város közgyűlése a Dunaújváros Közszolgálatáért díjjal tüntette ki Nyesőné Frész Anikó adóügyi vezető ügyintézőt, Kozma Miklósné közigazgatási hatósági ügyintézőt, valamint Kovács Bea belső kontroll felelőst.

Semmelweis Ignácra, az anyák megmentőjére emlékeztek a Szent Pantaleon Kórházba. Az ünnepségen a kórház dolgozóinak munkáját elismeréssel, előléptetéssel díjazta az intézmény. Számozott Szent Pantaleon Emlékérmet kapott dr. Juhászné Bordács Veronika vezető ápoló (ápolási igazgatóság), dr. Szász Gyula vezető főorvos (kardiológia) és Sztipanov Andrea osztályvezető (kontrolling). Nyolcan kiváló dolgozó kitüntetésben részesültek.

A tavalyi nyár a Vasmű út teljes körű felújításáról szólt a belvárosban
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Látványos szakaszához érkezett a Vasmű út átfogó felújítása, július első hetében a szakemberek már végeztek a régi útburkolat felbontásával, elszállításával. Egy 16 milliárd forintos projekt keretében négy új hulladékszállító tehergépjárművel gyarapodott a város szemétszállítását is végző Vertikál-Dunanett konzorcium helyi flottája.

Ismét közönségsikert aratott a Szalki-szigeten jelentkező 29. Rockmaraton
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Közel egy héten át ismét a dunaújvárosi Szalki-sziget adott otthont a térség legnagyobb rock-, metál-, punk- és hardcore-fesztiváljának, a 29. Rockmaratonnak, amelyen számos hazai és nemzetközi sztárzenekar is fellépett.

Pályázati forrásból az Intercisa Múzeum munkatársai diákmunkások és közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolás tanulók segítségével újabb feltárásokat végeztek a római kori kőtárban. Buza Andrea régész-muzeológus lapunknak elmondta, sikerült megtalálniuk a kőtábor és a palánktábor árkát is. Emellett ráleltek egy ókori épületmaradványra is.

Európai uniós forrásból három dunaújvárosi szociális intézmény esett át komplex felújításon. A Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint az Egyesített Szociális Intézmény és az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonainak két telephelyét újították fel július végére.

Augusztus

A hónap elején öt évre költözhetett be az Esze Tamás utca 13. szám alatt található önkormányzati tulajdonban álló közösségi épületbe a Peczen Antal által vezetett Pannon Polgárőrség, amelynek célja, hogy hatékony munkájával erősítse a környék lakóinak szubjektív biztonságérzetét.

Összesen hatvan városi térfigyelő kamera képe fut be a központba
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Több mint két éve működik Kulcson Kosztolányi György festőművész alkotóköre, amelynek válogatott alkotásait augusztus elején mutatták be a dunaújvárosi evangélikus templom kiállítóterében.

Osváth Péter címzetes rendőr alezredes mutatta be lapunknak, napi szinten miként is működik a Dunaújváros közterületeit monitorozó térfigyelő rendszer. Kiderült, napi 24 órában három operátor figyeli a 47, városban elhelyezett kamerától érkező felvételeket. E szám az év végére 60-ra bővült, plusz 10 eszközt helyeztek ki a szelektív hulladékgyűjtőkhöz.

Pihenő a dunaújvárosi cserkészdzsemborin
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Augusztus 16-án elkezdődött a hazai cserkészek legnagyobb kulturális eseménye, az országos cserkésztalálkozó, a Scoutland a Szalki-szigeten. A rendezvényen a gondtalan szórakozás mellett nagy szerepet kapott az önképzés és az önfejlesztés is.

Augusztus 21-én elkezdődött a felújított Fabó Éva Sport­uszoda műszaki átadása, ezt követte a próbaüzem.

Szeptember

A Dunaújvárosi Egyetem 20 százalékkal növelte frissen felvett hallgatók számát a tavalyihoz képest. A nappali alapképzésre felvett diákok száma 28,5 százalékkal nőtt.

Átadták a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának felújított székházát.

A cikluszáró városi közgyűlésen elhangzott, a Modern Városok Program keretében a következő években 583 millió forint fordítható a Szalki-sziget turisztikai fejlesztésére.

Pentelei Molnár János munkái az Intercisa Múzeumban
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Pentelei Molnár János legendás festőművész alkotásaiból nyílt átfogó kiállítás az Intercisa Múzeumban.

Első ízben rendeztek városrészi napot a Dózsa II városrészben.

Megállapodást kötött a Dunaújvárosi Egyetem a Tehetség Menedzsment Alapítvánnyal. Számos szabadidős, kulturális és könnyűzenei program várta a városlakókat a Városháza téren az „Itthon vagy! Dunaújváros” mottóval hirdetett program keretében.

Sikeresen zárta a felvételi szezont a Dunaújvárosi Egyetem

Emelkedőben

A városban és környékén is meredeken emelkedtek az ingatlanárak a 2019-es év első felében. Ennek egyik fő oka, hogy Dunaújváros és környékén nem épülnek társasházak, valamint a különböző, népszerű családtámogatási programok is felfelé nyomták az árakat. Ami az albérleteket illeti, itt az ingatlankiadók vannak előnyben, hiszen egy-egy lakásra akár hét-nyolc jelentkező is akad – derült ki augusztusi körképünkből.


Avas Mihályról

A mai Dunaújvárosi Egyetem elődje az 1953-ban alapított Kohászati Technikum volt.

Az intézmény első igazgatója a miskolci Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Technikumból ide helyezett Avas Mihály lett.

Az 1968-ig működő duna­újvárosi technikumban 1600 végeztek. A egykori diákok szervezete 2013-ban, az ­alapítás 60. évfordulóján döntött úgy, minden év nyarán együtt emlékeznek majd Avas Mihály szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában