segítünk

2020.01.12. 10:00

Ha megjön a hóesés, takarítsuk a járdát!

Kinek kell eltakarítania a járdáról a havat, és ki a felelős, ha elcsúszom a jeges úton? – kérdezi olvasónk.

duol.hu

Magánemberi felelősségünk, hogy az otthonunkban és közvetlen környezetében másokat ne érjen baleset. Ha nem takarítjuk el, szórjuk fel – vagyis kezeljük a fagyott járdánkat –, mert ha emiatt valakinek baja esik, az a mi felelősségünk. Ezt pedig nem vehetjük félvállról, már csak azért sem, mert kártérítési felelősséggel tartozunk!

A legegyszerűbb megoldás, ha felszórjuk a csúszós felületet, azonban ne felejtsük el, hogy bármit nem használhatunk! A hamu segíthet, hogy a felfagyott felületeknek jobb legyen a tapadása, és sok háztartásban megtalálható. Azonban a hamu kifejezetten ronda látványt nyújt, főleg a havas latyakkal összekeveredve, arról nem is beszélve, hogy milyen koszt csinál.

Rengeteg egyéb szóróanyag létezik, ami szintén jó megoldást nyújt. Faforgács és homok is akadhat otthon, ezek is hatékonyak lehetnek a fagyott járdával szemben. Ami ezeknél is jobb megoldást nyújt, az a különféle speciális szóróanyag, amelytől a jég megolvad, közben pedig nem tud könnyen visszafagyni.

Azt ne felejtsük el, hogy a szóróanyag, vagy szórósó nem egyenlő a konyhai sóval! Amíg az előbbi egy speciális anyag kifejezetten szabadtéri szórásra, a konyhasó súlyosan károsíthatja a környezetet – legalábbis ha a kiszórt területen találhatóak növényi kultúrák. Ahol nincsenek növények, ott tulajdonképpen szórható a só, de igazából a legjobb, hogyha inkább keresünk valamilyen környezetbarát anyagot!

Először próbáljuk meg feltakarítani a havat, mert ha a hórétegre szórunk rá, akkor a koszos latyak újabb veszélyforrás: csúszós marad a járdánk. Ónos eső után, vagy ha reggelre fogad minket a privát korcsolyapálya, akkor persze nem tudjuk egykönnyen feltörni a jeget, és csak a szórás marad. Ha azonban úgy látjuk, hogy el tudjuk lapátolni legalább egy részét, akkor tegyük meg a biztonság kedvéért. Sokat segít, ha megfelelő hólapátunk van ehhez, nem egyszerű műanyag, hanem inkább fémes fejű.

Amit talán mindannyian tapasztaltunk már, hogy nem lehet mindig mindenre felkészülni, bárhogy igyekszünk. Egy általános lakásbiztosítás magában foglalja a magánemberi felelősségbiztosítást is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a mi hibánkból károsul, és mi kötelesek vagyunk megtéríteni a kárt vagy sérelemdíjat fizetni, akkor azt a biztosítónk átvállalja. Ennek megvannak a feltételei, és szabályai, melyeket az ügyféltájékoztatóból tudhatunk meg.

Annak a személynek, aki a házunk előtt a felfagyott járdán elesik és megsérül, vagy valamilyen tulajdona sérül, annak kártérítéssel tartozunk. Ha ez megtörténne, akkor minél hamarabb jelezzük a biztosítónk felé!

A kárbejelentésnek tartalmaznia kell a biztosítási szerződés kötvényszámát, a károsult nevét, lakcímét, a kár mértékét és a bekövetkezésének helyét, időpontját. Kelleni fog a káresemény részletes leírása, akár fényképek az esetről, esetleg ha volt hatósági intézkedés, akkor az arról hozott határozat. Emellett a felelősség elismerésére vagy elutasítására vonatkozó nyilatkozat indoklással ellátva.

Azonban az, hogy rendelkezünk megfelelő biztosítással, nem jelenti azt, hogy akkor nem kell figyelnünk az otthonunkra, és környékére! A legjobb amit tehetünk, ha időben felkészülünk, hogy ha beköszönt a téli fagy, rögtön tudjunk reagálni, és senkinek se essen baja.

(forrás: Blog.genertel.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában