2019.12.25. 10:00
Nincs karácsony desszertek nélkül
Nehéz szebben megfogalmazni, de eljött a nagy evések, ivások időszaka. Az elmúlt hetekben ajánlottunk néhány nem hagyományos, de ünnepi ételt, most eljutottunk a desszerthez, az édességhez.
Fotó: mindmegette
Ezúttal sem „sablont játszunk”, a hagyományos bejglit és társait nem ajánljuk. Viszont kezdetnek itt van rögtön a bécsi túrós palacsinta, amely nem eredeti osztrák étel, sőt, az eredete egyáltalán nem ismert, de talán francia, azt viszont, hogy mitől bécsi, senki sem tudja.
Nos, lássuk a bécsi palacsintát!
Hozzávalók
A palacsintához: 150 gramm liszt, 2,5 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, só.
A töltelékhez: 250 gramm túró, 3 evőkanál vaj, 2 db tojás, 100 gramm porcukor, 1 db narancs reszelt héja, rumba áztatott mazsola (50 g).
Az öntethez: 2,5 dl tejföl, 2 db tojás, 30 gramm porcukor, vaníliás cukor.
A palacsintatésztát csomómentesre keverjük és kisütjük. A sütőedényt kikenjük a vajjal. A tojásokat kettéválasztjuk. A maradék vajjal, cukorral és narancshéjjal habosra keverjük a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük. A túrót összekeverjük a tojássárgákkal, majd a felvert fehérjével és hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A palacsintákat betöltjük és feltekerjük, majd középen kettévágjuk. A vágott felükkel felfelé kissé egymásra csúsztatva beletesszük a sütőedénybe. Leöntjük az összekevert öntettel és 200 fokon 30 percig sütjük, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul.
Senki sem tudja, mitől bécsi a bécsi palacsinta – elvileg mint sok más, francia az étel
Az a képzeletbeli korona akkor kerül fel a karácsonyi menüre, ha nemcsak egy, hanem több desszerttel is előrukkolunk, ezért még egy édességet ajánlunk figyelmükbe. Leginkább azoknak kedvezünk ezzel a gasztronómiai finomsággal, akik szeretik a sütés nélkül, könnyen elkészíthető fogásokat.
Ez a desszert igaz, némi kézügyességet igényel, de a látványnak pazar tölcsérkéknek már csak azért is érdemes nekiugrani, hogy joggal söpörhessük be a család és ismerősök elismerő szavait. Nem beszélve az ízéről!
Hozzávalók
A krém elkészítése: három tojássárgáját, három evőkanál lisztet, tíz dekagramm porcukrot három dl tejben felfőzünk. Huszonöt dekagramm margarint tíz dekagramm porcukorral jó alaposan ki kell keverni, azután a három tojásfehérjét tíz dekagramm porcukorral verjük fel gőz felett. A két elegyet összevegyítjük, majd habzsákba töltjük és az előzőleg elkészített tölcsérekbe töltjük. No, de hogy is készíthetünk saját kezűleg „gyártott” tölcsérkéket, íme a recept:
1,5 csomag ostyalapra lesz szükségünk, amit nyolc részre szétvágunk, előzőleg egy lábasban felteszünk vizet forralni, majd forráskor egy konyharuhát terítünk a tetejére. Erre dobjuk rá az ostyalapokat, amelyek a hő hatására meglágyulnak és könnyen tölcsérekké formálhatók.
Utolsó lépésként szórjuk meg jól csokoládéreszelékkel, vagy tortadarával, kiválóan mutat a sárga színű krémen!