A magyar ikon, Kubala László nagyban meghatározta a katalán klub életét

2019.12.01. 11:30

Megszületett a legsikeresebb focicsapat, az FC Barcelona

1899. november 29-én megalakult az FC Barcelona, a világ egyik legsikeresebb és legismertebb futballklubja, a katalánok nemzeti büszkesége.

Farkas Lajos

A Barca több mint sport, a csapat 120 éve egy nemzeti jelképnek számít. Európa számos országában, így hazánkban is népes szurkolótáborral rendelkezik. A 120 év alatt a spanyol csapat mindent megnyert, amit lehet, és a legnagyobb klasszisok játszottak benne. Alapítója Hans Gamper svájci üzletember volt, és azóta a csapat zászlója a katalán emberek szabadságába vetett hitét jelképezi.

Érdemes megjegyezni, hogy a november 29-i alapító ülésen a következők vettek részt: Hans Gamper, Gualteri Wild, Lluis d’Ossó, Bartomeu Terradas, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons és William Parsons. Az klub első elnöke az angol Gualteri Wild lett, aki egyben játékos is volt a csapatban.

A legendás gránátvörös –kék mez

A csapat az első mérkőzéstől fogva a gránátvörös-kék mezt viselte, de eleinte fehér nadrágban játszottak. A megalakuláskor városuk címerét viselték, de 1910-ben pályázatot írtak ki, és a nyertes művész a Barcelona mai napig aktuális címerét alkotta meg. Első mérkőzését az FC Barcelona Bonanovában játszotta, egy angol bevándorlókból álló csapat ellen, és 1–0 kikapott. Saját pályához 1909. március 14-én jutottak, ez volt az akkor egyedülállónak számító kétemeletes lelátóval rendelkező és 6 ezer szurkolót befogadó Carrer Industria sporttelep. A Les Corts Stadiont 1922-ben avatták fel, amelyben először 30 ezer, majd később már több mint 60 ezer néző élvezhette a labdarúgó-mérkőzéseket.

A folyamatos spanyol–katalán ellentét a csapatra is rányomta bélyegét, a ’30-as években visszaesett a klub népszerűsége. A spanyol polgárháborúban Franco diktátor megölette az egyesület elnökét, Josep Sunolt, a fasiszták megszállták a sportlétesítményeket, és erőszakkal megváltoztatták a csapat nevét és címerét. Részben erre vezethető vissza a klub nagymértékű rivalizálása a Real Madriddal szemben, amely annak idején a Franco rendszer támogatását élvezte.

Egy évtized múlva viszont ismét talpra állt az FC Barcelona, és az 50. születésnapig 21 katalán kupát, 9 spanyol kupát, valamint 4 bajnoki címet szereztek meg.

A legendás csapat a Barca alapításának évében, 1899 decemberében
Fotó: Wikipédia

Egy magyar, aki csodát tett

A magyar Kubala László, aki a Barcelona egyik legnagyobb ikonjának számít a mai napig, nagyban meghatározta a katalán klub további életét. A félelmetes Basora, César, Kubala, Moreno, Manchón támadósorral 1951 és 1953 között minden megnyerhető trófeát elhódítottak. A sikeres csapat kinőtte a régi stadiont, majd Kubala volt az egyik elindítója a legendás Nou Camp Stadion felépítésének, amelyet 1957. szeptember 24-én adtak át és 90 ezer szurkoló befogadására volt alkalmas. Ekkor már a Barcelonában játszott Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is, a magyar Aranycsapat két kiváló támadója. Kubala László, aki egyetlen labdarúgóként a világon három nemzeti válogatottban, a spanyol, a csehszlovák és a magyar együttesben is játszott, 1951 és 1961 között 329 meccsen 256 gólt szerzett a katalán együttesben. A Barcelona 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók, a csapat történetének legjobb játékosává választották Lászyt (ez volt beceneve).

Több mint egy klub

A Barcelona ekkor már több volt, mint egy egyszerű futballklub, sok labdarúgó szerte a világon arról álmodozott, hogy egyszer magára ölthesse a gránátvörös-kék mezt. A Barcelona ekkor már rangot jelentett, a csapatban játszani pedig főnyereménynek számított. 1960-ban Luis Suárez a kiemelkedő teljesítményével az FC Barcelona első aranylabdával díjazott játékosa lett. A katalán nép egyre inkább a katalán öntudat jelképeként tekintett az FC Barcelonára. A ’60-as években is a Franco-diktatúra kemény kézzel kívánta elfojtani a katalán identitást. Ennek következtében lett közismert a „Més que un club” (több mint egy klub) kifejezés. 1974-ben a bajnoki cím megszerzése egybeesett a klub fennállásának 75. évfordulójával, amelynek megünneplése valóságos társadalmi esemény volt. Az évforduló számos katalán művészt, írót és énekest ihletett meg, és ekkor született a Barcelona jelenleg is használatban levő indulója, az El Cant del Barça is.

1975-ben elhunyt a diktátor Francisco Franco, akkor kezdődött el Spanyolország demokratizálódása, ami jelentős változásokat hozott a klub életében is. Az FC Barcelona elnöki székébe Josep Lluís Núñezt választották, aki ezt követően a klub történetében a leghosszabb ideig látta el az elnöki teendőket.

A világ tetején

Pozsonyi Ferenc (1924–25), Plattkó Ferenc (1934–35, 1955–56), Kubala László (1962–63, 1980) személyében magyar edzői is voltak a csapatnak. A ’70-es évek a holland klasszis, Johann Cruyff-nak az időszaka volt, a csapat újkori sikertörténete a Terry Venables irányításával elhódított KEK-trófeával kezdődött, majd Cruyff is vezetőedző lett, és 1990 és 94 között újabb két KEK-siker következett. 1992-ben a Barcelona BEK győztes lett, Bobby Robson pedig ismét KEK-győzelmet ért el a csapattal, még Louis van Gaal, Frank Rijkaard és Josep Guardiola pedig már a jelenkor sikereit gyarapította. Guardiola a katalán klubbal szinte minden megnyerhető trófeát megnyert, egy álomkorszakot hozott létre. A labdarúgást a legtökéletesebb szintre emelte, csapata valamennyi játékosa hatalmas klasszisnak számított. A csapat ezután nem az elvárásoknak megfelelően teljesített, hullámvölgybe került, de jött Luis Enrique, akinek vezetésével az FC Barcelona ismét minden lehetséges trófeát begyűjtött. 2017-től Ernesto Valverde vezeti az együttest. A Barcelona hazai játékosai közül számos labdarúgó meghatározó tagja a spanyol válogatottnak is. Olyan világsztárok játszottak és játszanak a csapatban, mint Gary Lineker, Diego Maradona, Ronald Koeman, Hriszto Sztojcskov, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, Luis Figo, Zlatan Ibrahimovic, Patrick Kluiver, Carles Puyol, Xavier Hernández, Andrés Iniesta, Neymar és Lionel Messi.

A szurkolók

A barcelonai szurkolók nehezen tudták megbocsájtani egy játékosnak, ha az ősi riválishoz a Real Madridhoz igazolt, ez történt Luis Figóval is. A portugál klasszis valóságos hősnek számított a katalán fővárosban, és a szurkolók nehezen emésztették meg madridi átigazolását.

Figo, amikor a Real Madriddal Barcelonába jött az „El Clásicóra” (labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az FC Barcelona és a Real Madrid között) a szurkolók disznófejet és teljes üveg whiskyt dobtak feléje a nézőtérről.

Az FC Barcelona szurkolóinak beceneve culé, ami a katalán cul szóból származik, mivel a csapat szurkolói a régi stadionban úgy ültek a lelátókon, hogy csak a fenekük látszódott az utcáról, és ezért kapták ezt a gúnyos nevet.

Spanyolországban, a lakosság 25 százaléka mondja magát Barcelona-szurkolónak, a lakosság 32 százaléka a Real Madridot támogatja. Európában a Barcának van a legnagyobb szurkolótábora, világszerte pedig több tízmillió a klub szimpatizánsainak a száma.

Az eredmények

A klub a spanyol labdarúgó-bajnokság kezdetétől megszakítás nélkül részt vesz az első osztály bajnoki küzdelmeiben. Az FC Barcelona 26 alkalommal volt spanyol bajnok, 24 alkalommal ezüstérmes és 12 alkalommal bronz­érmes, 30 alkalommal pedig elhódította a spanyol kupát. A spanyol labdarúgó-szuperkupa döntőjében 23 mérkőzést játszott, ebből 13-szor győzött.

A csapat a nemzetközi porondon is páratlan eredményt ért el. Az UEFA Bajnokok Ligájának trófeáját 5 alkalommal szerezték meg, még a KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) serlegét 4 alkalommal emelhették a magasba. 5 alkalommal hódították el az Európai Szuperkupát és háromszor nyerték meg a FIFA klubvilágbajnokságát.

Az Espanyol

A katalán fővárosnak a FC Barcelonán kívül van még egy első osztályú csapata, az Espanyol, amelyet 1900-ben alapította Ángel Rodríguez, a barcelonai egyetem építészmérnök hallgatója.

Érdemes megemlíteni, hogy az Espanyol volt az első olyan spanyol klub, amelyet spanyol és katalán szurkolók együtt támogattak.

Mi, magyar focirajongók kissé irigykedve szemléljük a barcelonai sikereket, de azért kárpótoljon bennünket az a tudat, hogy a katalán diadalokhoz egy kicsit a mi volt magyar honfitársaink is hozzájárultak.

Felhasznált irodalom

https://24.hu/tudomany/2010/11/29/megalakul-az-fc-barcelona-1899/

https://fcbarcelona.eoldal.hu/cikkek/klub-tortenete/tortenet.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona

A Barca születése (magyar nyelven).

Legendák Célkeresztben: Kubala László, Eurobarca.hu, 2006. 01. 29. (magyar nyelven).

A Barcelona legnagyobb magyar szurkolói oldala

Magyar Barça szurkolói/múzeumi/történelmi oldal

A Camp Nou fogadja a jövő Barcáját (magyar nyelven).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában