Decemberben mindig a spórolás időszakát élik

2019.12.05. 15:00

Dunaújvárosban és környékén jó a helyzet

Feth Katalintól megtudtuk, hogy egy évben ahhoz, hogy biztonságos legyen az ellátás, ötezer-kétszáz egységnyi vérre van szükség.

Agárdy Csaba

Fotó: HK

– Ami a legfontosabb, Dunaújvárosban és környékén van elég vér, persze ezért rengeteget kell dolgoznunk. Most a spórolós időszakunkat éljük, mivel a közelgő ünnepek miatt kevesebb a véradás, kinti területekre nagyon nehéz megszervezni, ilyenkor a vér­ellátó működik. Nyitott véradás alig van. A vérellátó állomásra azonban nehezebb az embereket becsábítani, a nyitott véradásra jóval könnyebben jönnek el, vagyis nekünk kell házhoz menni.

Feth Katalin a vöröskereszt dunaújvárosi vezetője
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Feth Katalintól megtudtuk, hogy egy évben ahhoz, hogy biztonságos legyen az ellátás, ötezer-kétszáz egységnyi vérre van szükség. Ennek nyolcvan százalékát a biztos bázisuktól kapják, azoktól, akik rendszeresen adnak vért. Persze vannak új véradók is. Legutóbb a Hankookban százhuszonöten adtak vért, ebből tizenöten voltak újak.

– Figyelembe kell venni, hogy egy ember évente ötvenhat naponta adhat vért, de általában a rendszeres véradóink évente kétszer jönnek el hozzánk. Problémát okoz az is, hogy országszerte csökken a lakosság, miközben ugyanannyi vérre van szükségünk, mint korában. Még úgy is nehéz a készletünket feltölteni, hogy a véradás felső korhatárát hatvanöt évről hatvanhatra felemelték.

A dunaújvárosi vöröskereszt az évet december harmincadikán zárja a véradóünnepséggel, ezen köszöntik a rendszeres véradókat, emléklap jár mindazoknak, akik legalább ötvenszer adtak vért, de sokan vannak százon felül.

Dunaújvárosban legközelebb ma a Dunaferr iskolában (Vasmű tér 3.) lesz véradás dél­előtt 8 és 12 óra között. A szervezők kérik a véradókat, hogy fényképes igazolványt és tajkártyát vigyenek magukkal.

(Bővebben a szervezet Facabook-oldalán.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában