összeállítás

2019.12.27. 19:00

A legolvasottabb híreink – 2019. augusztus

Idén augusztus hónapban sem maradtunk hírek nélkül. Olvasóink ezeket a híreket tartották a legérdekesebbnek:

duol.hu

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kisgyermeket-gazolt-a-busz-a-vasmu-uton-2958307/

Két busz között akart átfutni egy kisfiú a Vasmű úton. Az egyik busz sajnálatos módon elütötte, így könnyebb sérüléseket szenvedett.

A busz hirtelen fékezett, ezért a járművön két utazó is elesett, akik szintén könnyebb sérüléseket szenvedtek. Jelenleg a mentők és a rendőrség is a helyszínen tartózkodik. – Tájékoztatott Csepely Balázs rendőrségi szóvivő.

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ongyilkos-lett-egy-idos-no-a-romai-koruton-2958409/

Egy 78 éves nő leugrott a Római körút 41-es lépcsőház 7. emeletéről, öngyilkos lett és meghalt.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-elektromos-jarmuvunk-kerekparnak-szamit-vagy-mar-segedmotor-kategoria-2351854/

Jó néhányan vannak a városban, akik meglepve tapasztalták, hogy bár azt hitték, elektromos kerékpáron ülnek, az ellenőrző rendőr számonkérte rajtuk a bukósisak használatát. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az elektromos járművük a kerékpárok, vagy már a segédmotorok kategóriájába tartozik-e.

Ezt tudni pedig annál is inkább fontos, mert ezen múlik, kell-e a vezetéséhez jogosítvány, vagy nem. A közlekedésbiztonsági szakértő szerint a KRESZ előírásai értelmében a kerékpár egy olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. Az ezt követő járműkategóriára, a segédmotor-kerékpárokra vonatkozó előírásokban az áll: hengerűrtartalma szikragyújtású motor esetén legfeljebb 50 cm3, vagy a legnagyobb hasznos teljesítménye belsőégésű motor esetében legfeljebb 4 kW, a legnagyobb névleges teljesítménye elektromos motor esetén szintén legfeljebb 4 kW. A szabályozás alól kivétel az a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár, amely külső, folyamatos 0,25 kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/óra sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását. A pedálrásegítés azt jelenti, hogy egyes kerékpárokat olyan elektronikával szerelnek fel, ami érzékeli, ha az ember fárad, és annyira pörgeti a motort, hogy a sebesség állandó maradjon. Ez gyakorlatilag egy tempomat: beállítom, hogy mondjuk 25 km/h sebességgel szeretnék menni, és ha nem tekerek eléggé, akkor a motor adja a hiányzó teljesítményt. Emlékeztetőül pl. a KRESZ szerint lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel, és utast nem szállít, 50 km/óra a megengedett sebesség.

https://www.duol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kabitoszert-kinalt-a-rendoroknek-az-ozora-feszten-2952427/

A Székesfehérvári Törvényszék pénteken helybenhagyta a Székesfehérvári Járásbíróság végzését, melyben a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

A megalapozott gyanú szerint a spanyol állampolgárságú gyanúsított az O.Z.O.R.A. Fesztivál területén a szolgálatot teljesítő civilruhás rendőrjárőröknek kábítószert kínált fel megvételre, megjelölve a kábítószerek fajtáit, azok árát. A rendőri intézkedés során a ruházatából és csomagjaiból számos kábítószergyanús anyag került elő, ezeket a helyszínen lefoglalták. Az előzetes szakértői vizsgálat MDMA, ketamin, LSD, amfetamin és kokain jelenlétét mutatta ki.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-foldvari-boldogasszony-csipkeje-lett-magyarorszag-tortaja-2940964/

A dunaföldvári Tóth Cukrászda mestercukrásza, Tóth Norbert álmodta meg és készítette el az idei Magyarország tortáját, a Boldogasszony csipkéjét.

A város és a térség népszerű cukrászdájának sikeres szakembere negyedszer indult a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 13. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyen, amelyet az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére szerveznek. Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért. A nyertes tortát mindig óriási érdeklődés kíséri az édesszájú fogyasztók, de a szakemberek körében is. Az idén a kétfordulós versenyen 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri először az öt döntőst, majd a legjobbat.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akar-az-idot-is-megnezhetik-a-karorankon-ha-rakozelitenek-2954206/

Az éles szemű megfigyelők már egészen biztosan felfedezték, rendre tűnnek fel újabb és újabb térfigyelő kamerák Dunaújváros utcáin. Ez annál is inkább örvendetes, mert például az olyan ügyeknek gyorsan a végére járhat a rendőrség, mint amikor a Derkovits utca 9. előtt található szelektív hulladékgyűjtő konténereket feltehetően valaki meggyújtotta, és teljes egészében kiégtek.

Megkeresésünkre Németh Tünde, az önkormányzat szóvivője elmondta, 2016-ban 12 darab térfigyelő kamerát telepítettek a városban a meglévő 35 mellé, 2019-ben pedig folyamatban van a kivitelezés összesen 23 darab (13 darab dóm kamera, 5 db fix kamera a szelektív hulladékgyűjtő sziget felügyeletére és közbeszerzés alatt áll még 5 darab fix kamera ugyanerre a célra) kamera esetében a következő helyszíneken: Hengerész u. – Lajos király krt. kereszteződés, Erdő sor – Diófa u. kereszteződés, Apáczai Csere János u. 1. parkoló (Robinson kocsma előtt), Tavasz u. 5. előtti kereszteződés, Bocskai István u. – Bóna István u. kereszteződés, Bercsényi Miklós u. – Weiner Tibor krt. kereszteződés, Váci Mihály u. – Pajtás u. sétány, Petőfi liget, Táncsics M. u. piac mögötti parkoló, Aranyvölgyi út – Baracsi u. kereszteződés, Építők útja – Vasmű út kereszteződés, Tolsztoj u. – Arany János u. kereszteződés, Barátság útja – Hangulat u. kereszteződés valamint a Bagolyvár szelektív hulladékgyűjtő sziget, Esze Tamás u. szelektív hulladékgyűjtő sziget, Derkovits u. szelektív hulladékgyűjtő sziget, Mátyás király krt. szelektív hulladékgyűjtő sziget, Babits Mihály u. szelektív hulladékgyűjtő sziget. Közbeszerzés alatt van az Akácfa u. – Diófa u. szelektív hulladékgyűjtő sziget, a Tavasz utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget, a Szabadság u. a Hold utcánál lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget, a Batsányi János u. 9 melletti szelektív hulladékgyűjtő sziget, valamint a Bartók Béla tér és a Béke étterem mögötti szelektív hulladékgyűjtő sziget kamerája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában