Istennel a hazáért és a szabadságért!

2019.11.27. 20:00

Rákóczi-emlékversenyt tartottak a Pannonban

A Rákóczi-emlékév alkalmából rendezték meg a Rákóczi-emlékversenyt a Pannon Oktatási Központban (POK). A verseny három fordulója alatt a csapatok megmérették történelmi tudásukat és kreativitásukat is.

Kállai Félix

SONY DSC

Fotó: POK

Dunaújvárosban a POK házi történelmi vetélkedőjében az iskola osztályai versenyeztek egymással. Minden osztályból öt diák alkotott egy csapatot, így tíz osztály ötven versenyzője küzdhetett a győzelemért és az igazgató által felajánlott jutalomkirándulásért.

A háromfordulós verseny első részében a szaktanárok adtak át információkat a diákoknak tájékoztató jelleggel, akiknek előadást kellett tartaniuk, prezentálva az adott témát. Ezt követően a verseny résztvevői irodalmi feladatot kaptak, amelyet otthoni munkában kellett feldolgozniuk. Erre épült a második forduló, ami egy 75 kérdéses tesztsor volt. A törzsanyagot a tanárok által tartott előadások képezték. Jó néhány olyan kitérőt, vargabetűt is beépítettek, ami vagy előzetes tudásra, vagy a tanulók általános műveltségére alapozott.

A harmadik fordulóval kapcsolatban Fodor Péter, a verseny szervezője adott tájékoztatást:

- A november 26-án megrendezett döntőben már nem a tárgyi tudást szerettük volna mérni, inkább azt, hogy mennyire kreatívak a gyerekek. Mennyire tudnak egy téma kapcsán önálló gondolatokat megfogalmazni, képesek-e kapcsolatokat találni a külföldi, belföldi politikai események között, figyelembe véve például a vallás szerepét. Minden csoport kapott egy nevet, ami a Rákóczi szabadságharchoz köthető. Voltak magyar és osztrák tábornokok, polgári személyek és olyanok, akik támogatták a szabadságharc ügyét, győzelmét. Erről egy prezentációt kellett készíteniük Prezi, vagy PPT segítségével, majd egy rövid, ötperces előadásban kellett ismertetni a személlyel kapcsolatos tudnivalókat. A második feladatnál szabad stílusban kellet egy portrét készíteni Rákócziról, de volt egy csavar a feladatban: az egyik csapattárs arcát kellett felhasználni hozzá. A harmadik feladatban újságot állítottak össze a csapatok, korhű stílusban négy oldal terjedelemben. A Rákóczi által szerkesztett újság volt a minta, amiben a magyar közvéleményt tájékoztatta a szabadságharc alakulásáról. Gyönyörű megoldásokat láttunk, volt olyan, aki az országgyűlésről írt, de megjelent a csatavesztés témája is. Más kitért a franciákkal való kapcsolatunkra és egy fiktív szerződés-előkészítéséről írt. Sokrétű és ötletes megoldásokat láttunk.

A Rákóczi szabadságharc jelmondata volt a „Cum Deo pro patria et libertate!”, azaz „Istennel a hazáért és a szabadságért!”. A jelmondat tartalmi és gondolatvilágát felhasználva kellett írniuk egy indulót, amit megzenésítve adtak elő az utolsó feladatban.

- Hogyan értékeli a versenyt?

- Úgy gondolom, hogy a verseny és a feladatok összeállítása mérőpontként szolgált minden résztvevő számára, hiszen a versenyzők megtapasztalhatták azt, hogy ismeretlen terepen, különböző szituációkban helyt tudnak-e állni, meg tudják-e oldani a kihívást, képesek-e a győzelemért csapatban küzdeni. Pedagógusként jó volt látni azt, hogy a diákok a kreativitás milyen széles tárházával rendelkeznek, hogyan tudnak építően, feladatokat megosztva a közös célért dolgozni. Ezúton is gratulálok a résztvevőknek a kitartásukért és az elért eredményért.

A Pannon Oktatási Központ Rákóczi emlékversenyen első helyezést ért el a 12/a osztály Dukai László felkészítésével. A csapat tagjai voltak: Jelencsik Tamás, Kovács Anna Zsófia, Papp Gergely, Szentimrey Dóra, Váradi Anna és Zorics Regina. A verseny nyertesei egy kiránduláson vehetnek részt, amelyet az iskola igazgatója, Borgulya Zoltán ajánlott fel a tanulóknak és a felkészítő tanárnak. Márciusban indulhatnak Sárospatakra és Kassára.

A második a 10/b osztály lett. A harmadik helyet a 9/a osztály csapata szerezte meg, mindkét osztályt Fodor Péter készített fel a megmérettetésre.

A negyedik helyezett külön figyelmet érdemel, hiszen a hetedik évfolyam képviselői remekül teljesítettek a verseny során, csak 3 ponttal maradtak le a dobogóról. A csapat tagjai: Köböl Kitti, Ádám Tamás, Gyárfás Kende, Góczán Barnabás és Poszpischil Lőrinc voltak, akiket helytállásukért a magasabb évfolyamos társaik is megünnepeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában