A görögkatolikus egyházközség hatalmas vállalása

2019.11.28. 11:30

Impozáns templomot építenek

Ha minden a tervek szerint halad, jövő év március végére szerkezetkész állapotban lesz a görögkatolikus egyházközség új, impozáns temploma a Temető utcában. Az építési területen Kovács István parókust kérdeztük a munkálatok jelenleg állásáról.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Bontási és építési munkálatok párhuzamosan zajlanak a Temető utcai építkezésen, amelyről a helyszínen Kovács István, a helyi görögkatolikus egyházközség vezetője számolt be a Hírlapnak: – A korábbi kápolna a kiszolgáló egységekkel együtt 120 négyzetméter alapterületű volt, ezt bővítjük 180 négyzetméteresre. Az új melléképület fő falai már állnak, ebben az épületrészben kap helyet az új sekrestye is.

Sipiczki Zoltán a „saját gyermekének” tekinti az új templomot

A régi épület belső tereinek választófalait már elbontották, a belmagasság pedig négy és fél méter lesz. Erre jön rá a tetőszerkezet, de a templom kap egy kisebb kupolát is. Régi vágyunk teljesül azzal, hogy a templom egy lépcsősoron keresztül megközelíthető lesz az utcafrontról is. A lépcsősor szomszédságában kap helyet az urnatemető. A beruházás összköltsége mintegy 90 millió forint, mindezt egyházi, állami és egyházközségi forrásokból finanszírozzuk, de sok kisebb egyéni felajánlás is segíti a munkát. Örömteli, hogy a templom tervező-építésze, Sipiczki Zoltán a „saját gyermekének” tekinti az új templomot, nagyon sokat köszönhetünk a körültekintő, lelkiismeretes munkájának.

Kovács István parókus mutatja a belső átalakításokat
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kivitelező cég, a V-BAU56 Kft., amelynek szakemberei szintén példaértékűen dolgoznak. Az a vágyunk, hogy ez az új templom igazi ékköve legyen a városnak, elkezdtük az egyeztetést annak érdekében, hogy Szent Panteleimon ereklyéje is helyet kapjon az új templomunkban. Azt szeretném, hogy egy igazi lelki helyet építsünk fel itt, hogy az ide betérő emberek ki tudjanak lépni a mindennapok rohanó forgatagából, és megbékéljenek önmagukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában