Adonyban dőlt meg az országos melegrekord

2019.10.24. 16:00

Több mint enyhe ősz

Melegrekordok dőltek meg vasárnap – egyes helyeken akár 10 fokkal is melegebb volt az ilyenkor megszokottnál.

Tóth Alexandra

Forrás: pixabay

Ahogy azt az MTI honlapján olvashattuk, október 20-án a legkevésbé, 15,9 fokig Balatonlellén süllyedt a hőmérséklet, ez új rekord az 1953-as badacsonytomaji 15,3 Celsius-fok után.

Közölték azt is, hogy megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is. Az előzetes adatok alapján egytized Celsius-fokkal Adonyban megdőlt a vasárnapra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet rekordja, 26,9 fokot regisztráltak. Az előző rekord 26,8 fok volt, amelyet 2012 óta Körösszakál tartott. A fővárosban, Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez héttizeddel haladja meg a 2014-ben mért 24,4 fokot.

A csúcsok egymást követik szerte az egész világon

Megjegyezték, országos átlagban 24 fok körül volt a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ez tíz fokkal haladja meg az ilyenkor szokásost. A tendencia azóta sem változott, javában tombol a vénasszonyok nyara. Kedd óta már nem Adony a csúcstartó, október 22-én, kedden ugyanis Szikáncson július végét idéző magasságba emelkedett a hőmérséklet, 28,7 Celsius-fokot rögzített az automata. „Az időjárási helyzet szélsőséges voltát jól mutatja, hogy több mint 10 fokkal vagyunk az ilyenkor szokásos 14 fokos maximum fölött. A keddi csúcshőmérséklet országos átlaga ugyanis 25 fok körül alakult, amely június közepének vagy augusztus végének megfelelő. A következő napokban is marad a szokatlanul meleg idő.” – közli az OMSZ. A helyzet nem csak hazánkban ilyen radikális. Szintén az MTI forrásaiból lehet tudni, hogy mintegy 400 melegrekord dőlt meg az északi féltekén a nyári hőhullámok idején. A csúcsok azóta egymást követték az Egyesült Államokban és Japánban is.

A szokottnál jóval enyhébb magyar ősz egy darabig még nem ér véget, az előrejelzések alapján elképzelhető, hogy még a mai napon is mérhetnek 30 fok körüli hőmérsékletet az ország bizonyos pontjain. A vénasszonyok nyara egészen vasárnapig kitart, ekkor kezdi ugyanis megközelíteni a hőmérő higanyszála azt a már jól megszokott, őszi értéket, amire a legtöbben október-november tájékán számítunk.

A lehűlés a jövő hét folyamán lesz csak érzékelhető, és érkezik némi csapadék is, ami nem csak a kiszáradt földeknek tesz jót, de csökkenti a légszennyezettség mértékét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában