PARTIFECSKÉK TÁRSULTAK BE A MUNKÁBA

2019.09.01. 15:00

Partifecskék költöztek a paksi ipari parkban egy munkaterületre

Egy cég létesít telephelyet a városban, és a madarak ott vették birtokba a partfalat.

Hanol Erzsébet

Fotó: shutterstock

A teol.hu értesülése alapján Komlóssy Gáspár, az épülő lakatosüzem létesítményfelelőse elmondta, hogy tavasszal kezdték a területen a földmunkát, és a fecskepopuláció akkor már jelen volt, majd ahogy a gépekkel munkafalakat alakítottak ki, oda fészkelték be magukat a partifecskék. Nagyjából 60-80 fészket vájtak maguknak.

Ez azonban némiképp változtatott a munka ütemezésén. A szakember elmondta, annak érdekében, hogy a madarak költése zavartalan legyen, elkerítették a területet, az útépítést és a tereprendezést pedig elhalasztották akkora, amikor a költöző partifecskék elrepülnek. Az épületszerkezet felhúzását nem befolyásolta a madarak jelenléte, így nem várható csúszás az őszre tervezett befejezéssel. Komlóssy Gáspár hozzátette: az eset jól példázza, hogy munkavégzés során is tiszteletben tartható a természeti környezet. A West Hungária Bau Kft. győri beruházásán ugyanilyen helyzettel szembesültek a kivitelezők, ott hasonlóan jártak el, a cég ugyanis kiemelten kezeli az élővilág megóvását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatásából tudható, hogy a partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk, amely szinte az egész északi földtekén megtalálható. Telepesen fészkel, sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat. Egykor a legjelentősebb fészkelőhelyeit a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai jelentették, egyrészt azok hatalmas kiterjedése, másrészt a folyamatos megújulás, a szakaszok évről-évre történő beszakadása, megújulása miatt. A folyószabályozások következében ezek a természetes élőhelyek egész Európában eltűnőben vannak. A folyóparti fészkelési lehetőségek csökkenésével a partifecskéknek alternatív helyszínekre, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaira, homok- és kavicsbányák mesterséges katlanjaira, vízelvezető árkok oldalára, földmunkafalakra váltottak át, ahol találnak számukra megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyet. Homokfalakba vájt üregekben költenek, és évente egy vagy két fészekaljat nevelnek. A fészeküreget kezdetben a hím építi, majd bekapcsolódik a tojó is. A partifecskék rendszerint minden évben új költőüregekből álló telepeket létesítenek, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerüljék. Igen apró rovarokkal, levéltetvekkel, legyekkel, szúnyogokkal táplálkoznak.

A partifecske vonuló madár, a telet Afrikában tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában