Skicc Művészeti Egyesület

2019.08.29. 14:00

Nagyvenyim befogadta őket, amiért hálásak a művészek

Augusztus 20-ától a hónap végéig a Skicc alkotócsoportja tölti meg élettel a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumot, ugyanis 8. nemzetközi alkotótáboruk helyszínének ezt a valóban festői környezetet választották.

20190827 Nagyvenyim Skicc alkotótábor Pats Dániel Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Régóta látszik, hogy Nagyvenyim községnek kultúrakedvelő polgármestere van. Megépült a könyvtár és a szociális tömb is helyt adhat majd kulturális eseményeknek. Kaiser Katalin polgármester vallja, a kultúra melletti elköteleződés a múlt továbbvitele a jövő felé. Anélkül nem lehet élni, működni, fontos tényezője az életünknek. Nem először hallotta a Skicc nevét, amikor szóba került, hogy segítséget, helyet keresnek az idei alkotótábornak, hiszen már akár a Duna menti Dalostalálkozón, Kisapostagon is hallhatta, ahol az ő képeiket is felajánlották. A polgármester baráti körében sok művész van, viszonylag könnyen rá tudott hangolódni a művészek kommunikációs közegére.

Bellák Ica hű maradt a színes női portréihoz. Nem árulunk el titkot, hogy napszemüveges is lesz

Tulajdonképpen még örült is neki, hiszen már beszélgettek Mogyorós Máriával, a művelődési ház vezetőjével arról, hogy ezt a fajta alkotó közeget ki kellene Nagyvenyimre is terjeszteni, annál is inkább, mert már korábban is volt egy képzőművészeti jellegű tábor az arborétumban. Fontosnak tartják, mert az arborétum és a lakosság kötődését szeretnék kialakítani, majd később elmélyíteni. Ennek kiváló eszköze lehet egy ilyesfajta alkotótábor is. Miután a megkeresés viszonylag későn érkezett hozzájuk, idén már nem volt módjuk megteremteni ennek a keretrendszerét. Szó esett már egy alkotóház létrehozásáról is. Ennek a részleteiben még vannak véleménykülönbségek, hiszen ennek az épületnek más funkciót is el kell látnia, de az önkormányzat segítőkészsége megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul az eddigi tapasztalataik is kedvezőek egymással.

Időközben persze már gyarapodott az elkészült alkotások száma is, a hét végén sokan megfordultak a táborban, így a hetven vászon felén már alkotások díszelegnek. Többek között Haller Szilveszter faszobrász is megérkezett, aki egy vallási jellegű alkotást hagyott hátra. Csakúgy, mint Várkonyi György, aki két vallási tárgyú festményét készítette el. Ebből is látszik, hogy többféle technikával készülnek a művek. Ez is az egyik kiemelt célja a tábornak, hogy a különféle technikát használó alkotók átadják egymásnak megszerzett tapasztalataikat, akár anyaghasználatban is. Másrészt két nemzedék is találkozik az ilyen alkalmakon, akik ugyancsak párbeszédbe kezdenek, aminek szakmai hasznát is veszik. Hiszen sokféle irányból érkeznek. Dobos Viktor például tagja annak a graffitis csapatnak, amely egy pályázat eredményeként Angliában a Pál utcai fiúk jeleneteit fújták 40 négyzetméternyi falra. Szenográdi Szabina a tavalyi tábor óta nem fogott ecsetet, ami nem csoda, hiszen az elejétől kezdve dolgozott a díjazott rajzfilmben, a Ruben Brandt, a gyűjtőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában