eszterlánc

2019.07.07. 17:30

Legalább megpróbálta

Szente Tünde

A félliteres műanyag palackot alul kétharmad arányban kettévágta. A negyed csészényi barna cukrot egy csésze forró vízzel elkeverte. Miután kihűlt, beleöntötte a palack alsó részébe, majd hozzáadott egy gramm élesztőt. Fejjel lefelé, mint egy tölcsért, beleillesztette a palack felsőt az alsóba. A kerti pihenő mellé állította úgy, hogy senkinek se legyen az útjában.

Várta, hogy a kiáramló szén-dioxid csapdába csalogatja a szúnyogokat.

Időnként ránézett, de nem történt semmi. Újra elolvasta a pontokba szedett utasításokat, s akkor vette csak észre, hogy a legvégén a palack alsó felét fekete anyagba kell még burkolnia. Keresett egy kopott zoknit és ráhúzta. Dörzsölte a tenyerét, nesze nektek, mondta kárörvendve. A család többi tagja elnézően mosolygott Eszter igyekezetén.

Azt már megfigyelte, hogy nem mindenkit szeretnek úgy a vérszívók, mint őt, állítólag az emberi test kipárolgása személyenként eltérő, s ennek alapján, van, akit kevésbé vonzanak a rovarok. Az ártereken viszont nem válogatnak, akkora a gyakoriságuk, hogy nem számít, kiből mi árad.

Előre szólt a fiainak, öltözzenek fel rendesen, mert megeszik őket a szúnyogok a rácalmási Duna-szakasznál. Nem hittek neki, kimentek, igen hamar visszatértek, s egymás szavába vágva újságolták, hogy ők még életükben nem láttak ennyit, teljesen ellepték az alsó lábszárukat és karjukat. Fújkálták ők magukat a szerekkel, de mindhiába. Eszter a legújabb terméket szerezte be, amelyet már úgy hirdetnek a gyártók, hogy az ázsiai tigrisszúnyog ellen is kiváló.

Na, majd túljárok a gyártók eszén, gondolta Eszter. Emlékezett rá, hogy nemrégiben rálelt egy házilag elkészíthető, citromolajos receptúrára. A világhálón pillanatokon belül ismét megtalálta, s figyelmesen újraolvasta: Keverjünk el egy teáskanál szódabikarbónát harminc csepp citromolajjal. A keveréket adjuk hozzá 120 milliliter alkoholhoz és addig kavargassuk, amíg teljesen fel nem oldódik. Öntsük szórófejes flakonba. Használat előtt jól rázzuk fel és permetezzük végig a testünket vele. Óránként ismételjük meg.

Egy híján minden kellék és alapanyag megvolt odahaza, Eszternek az alkohollal támadt egy kis gondja, az ugyanis csupán pálinka formában állt rendelkezésére, így kénytelen volt azzal próbálkozni. Elkészült a mix, a gyerekek kezébe nyomta kipróbálásra.

– Na de anya, komolyan gondolod, hogy pálinkával fújjuk le magunkat horgászat előtt? Ugye viccelsz? – És a felszereléseik közé betették a bolti spray-ket, és a korábbiakból okulva, tetőtől talpig befedték magukat védőruházattal, fejükön külön erre a célra készített szúnyoghálóval a süllőhorgászathoz.

Eszter kipróbálta magán a szúnyogűző mixét. A hatás nem igazán volt meggyőző.

Címkék#Eszterlánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában