hasznos tippek

2019.07.06. 16:00

Hogy juthatunk le autóval az Adriára?

Évek óta az Adriai-tengerre járunk nyaralni a családdal. A viszonylag kis távolság miatt autóval megyünk, a már megszokott útvonalunkon. Úgy hallottam, idén több autópálya-szakaszt felújítanak, és ezért torlódásokra kell számítani. Mire fontos odafi gyelni? Merre érdemes kerülni?

Magyar Nemzet

Hegyeshalom, 2015. szeptember 11. Torlódás az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán 2015. szeptember 11-én Hegyeshalom közelében. Biztonsági okokból lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, mert illegális bevándorlók nagyobb csoportja indult útnak a A4-es autópályán. MTI Fotó: Filep István

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

Elérkezett az iskolaszünet, és megkezdődött a tengerparti nyaralások időszaka. Bár sokan ülnek repülőre, hogy felkeressék a népszerű földközi-tengeri szigeteket, a legtöbben mégis a legközelebbi és leginkább elérhető megoldást választják: autóval vesznek irányt az Adriai-tenger felé. Sokan a horvát tengerpartra tartanak, ahová az elmúlt évtizedekben jó minőségű autópálya-hálózat épült, azonban ez, bármilyen korszerű is, hétvégenként rendszeresen bedugul. Nem is éppen olcsó, száz kilométerenként mintegy 1700 forintot kell fizetni érte. Ráadásul fizetőkapuk vannak, amelyek a szombati turnusváltásokkor komoly torlódásokat okoznak.

Tovább nehezíti a déli szomszédunkat felkeresni vágyók dolgát, hogy előreláthatólag július 31-éig zárva lesz a Letenye–Gorican közúti határátkelőhely a Mura-híd felújítása miatt, a rendőrség ezért kerülő utat vagy hétköznapi utazási időpontot javasol az Adriaitengerre igyekvőknek. Az Isztriai-félszigetre utazóknak mindenképp érdemes az M70-es autó pályán Szlovénia felé kerülőt tenniük. Az M70-es még kétszer egy sávos autóút, de már épül a második pálya, és a jövő nyáron már a szlovén határig sztrádán utazhatnak az autósok. Szlovénia autópályái kiválóan használhatók, akár a horvát tengerpart északi végét célozza valaki, akár a keskeny szlovén Adriát, akár Olaszországot. Szlovéniában a hazai hoz hasonlóan heti és havi matricák vannak, azzal a különbséggel, hogy a heti szigorúan hétnapos. A turnus kiválasztásakor erre figyelni kell, mert ha a nyolcadik napon tér haza a nyaralásból a család, akkor újabb matricát kell vennie, vagy eleve a havi változatot. Nagyot nem lehet hibázni, mert a heti ára 4800, a havié 9600 forint. Annak, aki autóval megy Olaszországba, fel kell készülnie a magas árakra. A kapus rendszerben száz kilométerért mintegy 2900 forintot kell fizetni, ráadásul hétvégenként hatalmas tumultus van a tengerpartra vezető utakon.

Ne felejtsük el azt sem, hogy Olaszországba Ausztrián keresztül vezet a régi, jól ismert, a határt Tarvisio mellett átlépő út. Az osztrák matrica tíznapos, és nem egészen 3000 forint az ára, vagyis olcsóbb, mint a szlovén. A tengerpartra Szerbián át is eljuthatunk, különösen, hogy a közelmúltban adták át a forgalomnak az A1-es autópálya utolsó, 26,3 kilométeres szakaszát, amely a dél-szer biai, sziklás Grdelica-szoroson keresztül vezet. A díj az európaihoz fogható, észak–déli irányban öt-hatezer forintért autózhatunk végig az országon. A sztráda folytatódik Észak-Macedónián keresztül a görög határig, azonban ott még nem készült el a macedón határt Szalonikivel összekötő 60 kilométeres szakasz. A magyar autópályák személygépkocsival a D1-es e-matricával használhatók, a tíznapos ára 3500 forint, az egy hónaposé 4780 forint. Számos értékesítési csatornán megvásárolható, benzinkútnál, online, akár okostelefonnal is. (Forrás: Magyar Nemzet)

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában