Az érettségi kevés, utána még minimum két év vár a diákokra

2019.07.09. 14:00

A Rockmaratonon is ott lesznek, megelőznek

A Dunaújvárosi SZC Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája széles körű oktatással rendelkezik. Az egyik szak a közszolgálati ügyintéző, közismert nevén a rendvédelmi szak. Ennek diákjai most a nyári gyakorlatukat töltik, a többi között a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányságán is. (Emellett a tűzoltóságon és a büntetés-végrehajtásban is tevékenykednek.)

Agárdy Csaba

20190708 Rendvédelmi gyakorlat Dunaújváros rendőrkapitányság Zs E DH A Dunaferr iskolások rendvédelmi gyakorlaton vesznek részt a dunaújvárosi rendőrkapitányságon

Tegnap a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon éppen önvédelmi oktatásban részesültek, amit Kiss Attila irányít, aki harmincöt éve foglalkozik a különböző küzdősportokkal.

Kőhalmi László

Kőhalmi László címzetes főtörzszászlós, a közlekedésrendészeti osztály helyszínelő és balesetvizsgálója, aki Fodor Szabina főtörzs­őrmesterrel, bűn­ügyi kutyavezetővel „idegenvezetett” minket. Megtudtuk, ezeken a foglalkozásokon nem verekedni tanítják a fiatalokat, hanem a kényszerítő eszközöket, a testi kényszert és a távoltartást sajátítják el a diákok.

Sokan gondolják (a beszélgetésünk előtt ezzel én is így voltam), hogy a Dunaferr középiskolában rendőröket képeznek, de ez messze nem így van.

– Négy évet tanulnak a Dunaferr iskolában a diákok, majd leérettségiznek, és ezután felvételizhetnek a kétéves rendőr-szakközépiskolába. Csak ennek elvégzése után kezdődhet meg a pályafutásuk – mondta Fodor Szabina.

Kőhalmi László hozzátette, azért nem teljesen „vakon” kerülhetnek a rendőr-középiskolába, mivel a Dunaferr iskolában kapnak jogi képzést és többféle gyakorlaton vesznek részt, ehhez tarozik a mostani önvédelmi tanfolyam is.

A nyári gyakorlat egyébként kötelező, ennek befejezése nélkül nem folytathatják a tanulmányaikat a diákok.

Nem verekedni tanítják a fi atalokat a nyári gyakorlaton az önvédelmi órákon
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– A most kezdődött Rockmaratonon is dolgoznak a tanulóink. Persze csak kisebb, de fontos feladatokat látnak el. Szórólapokat osztanak szét, megelőző feladatokat látnak el, és itt nem csak a bűnmegelőzésre kell gondolni. Felhívják a résztvevők figyelmét sok fontos dologra, például a folyadékpótlára, a zseblopásra, hiszen a fesztiválok kedvenc terepük a zsebtolvajoknak – tájékoztattott Kőhalmi László.

Fodor Szabina főtörzs­őrmester

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában