kreatív hobbi

2019.06.23. 15:37

Valóságos műalkotások anyagból és gyöngyből

Sokszor nem egyszerű egy profin művelt hobbit összeegyeztetni a munkával, pláne ha több kreatív elfoglaltságról van szó. Susztek Csilla pontosan ebben a cipőben jár és a hétköznapokban is összhangba hozza teendőit, hogy szenvedélyével, a varrással és a gyöngyfűzéssel foglalkozhasson.

Varga Zsófi

Kérlek, mesélj a gyöngyfűzésről és a patchworkről, melyikkel kezdtél el előbb foglalkozni, hogyan ismerkedtél meg ezekkel a technikákkal?

Gyermekkorom óta érdekelnek a kézműves technikák. A babáim ruháit még csak kézzel varrtam nagymamám segítségével. 16 évesen megkaptam az első varrógépemet, ettől fogva szinte az összes ruhámat magam készítettem. Varrni soha nem tanultam, a Burda szabásminták voltak segítségemre.

Kötni is autodidakta módon tanultam meg, talán mondanom se kell, hogy nem volt bolti pulóverem. Harmadik gyermekem születése után ismerkedtem meg a gyöngyfűzéssel. Egy barátnőm hívott el egy kézműves délutánra, ott csodálkoztam rá, hogy milyen sokféle gyöngy létezik. Kerestem egy gyöngyfűző tanfolyamot, ahol megismertem az alap technikákat.

Susztek Csilla alkotás közben
Fotók: amatőr felvétel

Mi az, ami inspirál? Honnan merítesz ötletet?

Sokat bújtam az internetet, blogokat olvasgattam, mintákat kutattam. A sok kipróbált módszer közül a peyote és brick stitch technikát alkalmazom legszívesebben, így készítem a nyakláncokat, karkötőket, és a kedvenceimet, a fülbevalókat. A varrás mellet beiratkoztam egy patchwork tanfolyamra majd elvégeztem egy kezdő és egy haladó szintet is. Hamar rájöttem, hogy a babatakarók és párnák a kedvenceim, illetve szívesen készítek könyvborítókat és neszeszereket is.

Hogyan tudod összeegyeztetni a munkával és egyéb teendőiddel az alkotást?

Szülésznő vagyok, de a gyerekek születése után gyermekrendelőben kezdtem el dolgozni. Nagyon szeretem a munkámat. Ez a munkahely azért is ideális számomra, mert nem kell éjszaka és hétvégén dolgoznom. Komoly feladat az időm beosztása, hiszen a munka, háztartás, rendszeres testedzés mellett napi szinten foglalkozom ezekkel a hobbikkal. A varrás nappali elfoglaltság, a csendes gyöngyfűzés estére marad.

Mit jelent számodra az alkotás?

Alkotás nélkül el sem tudom már képzelni az életemet. Nagyon jó érzés látni, hogy apró gyöngyszemekből, kis anyagdarabkákból milyen szép alkotások születnek. Szeretem megmutatni a munkáimat, gyöngyékszereimből már kétszer volt kiállításom, a másodikat jelenleg is meg lehet tekinteni a móri turisztikai irodában (TDM iroda).

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában