csütörtökön a kiserdőnél

2019.06.27. 09:00

Újra dolgoznak a gyártörténeti gyűjteményért

AZ OMBKE csütörtökön klubnapot tart, amikor szeretnék folytatni az ISD Dunaferr Zrt. főbejárata melletti szabadtéri gyártörténeti gyűjtemény rendbe tételét, amit tavaly kezdtek meg.

Agárdy Csaba

A klubtagok június 27-én, csütörtökön, 15.30 órakor találkoznak a Dunaferr főbejáratánál.

De mi is az OMBKE? Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) a hazai bánya- és kohómérnökök szakmai szervezete, az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) tagja. Története Selmecbányáig nyúlik vissza. Selmecbányán 1735-ben létesült a Bergschule, a későbbi Berg- und Fostakademie, a Habsburg Birodalom számára szakembereket képző bányászati-kohászati akadémia. Dunaújvárosban a szakmai klubélet 1951-ben indult meg, de hivatalosan 1954-ben alakult meg a helyi csoport negyven taggal. Az elnök Borovszky Ambrus volt.

Tavaly is rendet tettek az OMBKE tagjai a gyártörténeti múzeumban. Idén folytatják Fotó: archív

De térjünk vissza az OBKE mostani tevékenységéhez, azokhoz a munkálatokhoz, amit egy évvel ezelőtt kezdtek el. Az OMBKE vezetésének tavaly tűnt fel, hogy a Dunaferr főbejárata melletti kiserdőben létrehozott ipartörténeti skanzen állapota jelentősen leromlott. A növényzet elburjánzott, a műtárgyak felületén grafiti és rozsda van és a kommunális szemét halmokban áll. Ezért kezdeményezték a terület rendbe tételét, aminek keretében vállalták, hogy társadalmi munkában a műtárgyak környezetét rendbe teszik. Szerencsére sokan tették magukévá az elgondolást, elég csak annyit megemlíteni, hogy a Dunaferr intézményi tűzoltóság is két szerrel vonult ki, és tíz dolgozójuk vetette bele magát a munkába.

Folytatása csütörtökön!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában