énkép

2019.02.02. 07:00

Már az első hét letelte után kevesebbet mutatott a mérleg

Nincs olyan nő, aki 100 százalékig elégedett magával. Nem volt ez másképp Borda Mónikánál sem, ellenben összegyűjtötte akaraterejét és változtatott. Hogy mit tett le az asztalra? Hát a plusz kilóit! Készen állsz a titokra?

Fodor Tímea

Borda Mónikával, az 51 éves dunaújvárosi lakossal beszélgettünk súlyproblémáiról, ami már a születését követően jelentkezett nála. Mónika alacsony termetű nő, ez még inkább „hozzásegítette” ahhoz, hogy ducinak érezze magát. Mint sok nő önértékelését, így az övét sem segítette elő az, hogy akármerre is nézett, mindenhol csak karcsú nők köszöntek vissza rá a médián keresztül.

Mónika mindenféle fogyasztószernek alávetette magát, aminek lehetett, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. Ezek egy darabig hatásosnak bizonyultak, majd jött a nem kívánt fordulat, a jojó-effektus. Ez azt jelenti, hogy több kiló jött vissza, mint amennyit sikeresen leadott. Így teltek-múltak az évek, mígnem betöltötte az 50. születésnapját. Ekkor jelentette be lánya, hogy várandós. Hatalmas boldogság ez egy család életében, mondani sem kell. Ez volt az a sorsfordító pillanat, ami miatt Mónika elhatározta, változtatni fog életmódján, hogy sikerüljön olyan eredményt elérnie, ami későbbi életére is kihatással lesz. Segítségére volt lánya, s rábukkantak az interneten egy életmód-tanácsadóra. Mónika segítségért fordult a hölgyhöz, aki 4 hetes, személyre szabott étrendet állított össze neki. Ezt sikeresen tartotta is.

Mónika még 78 kilósan
Fotók: Borda Mónika

Az étrend szerint Mónikának naponta ötször kellett étkeznie, egészségesen. Bevallása szerint, az elején nem is sikerült tartania az előírt mennyiséget, mert úgy érezte mindig, hogy már tele van. Ahogy teltek a napok, változott a szervezete is, kezdett hozzászokni az új étrendhez, és nem sokkal később már könnyedén el tudta fogyasztatni az előírt adagokat. Az étrend változatos volt, Mónika pedig lelkiismeretesen minden este elkészítette a másnapi ételeket. Nagy örömét leli benne azóta is, hogy egészséges ételeket készít magának, és boldogan fogyasztja is azokat.

– Már az első hét elteltével boldogság volt számomra, mert a mérleg nyelve kevesebbet mutatott – emlékszik vissza Mónika. Ahogy teltek a hetek, a mérleg egyre kevesebbet és kevesebbet mutatott. Így sikerült 78 kilóról (2017 áprilisától) a négy hét alatt megszerzett tudás birtokában, valamint megtartva az életmódváltást, 2017 nyarára elérnie azt a súlyt, amiről álmodott. Mónika 57 kilóra fogyott le, amit azóta is tart. A mai napig napi ötször étkezik, és teljesen elhagyta az étrendjéből a fehér lisztet és a cukrot. Igyekszik sovány húsokat fogyasztani, és mellette természetesen nagyon sok zöldséget enni. Tudni kell, hogy az életmódváltás nem önsanyargatás. Mónika, ha megkíván valamit, akkor megeszi. Hiszen tudja, hogy nem attól az egy lángostól fogja visszahízni a leadott 18 kilót.

– A tavalyi karácsony közeledtével nagyon féltem, hogy mi lesz, ha visszajönnek a kilók, de egy kis odafigyeléssel minden tökéletesen működött – árulta el. Hiszen az ünnepek, mint például a karácsony, nem kell hogy a mértéktelen étel- és italfogyasztásról szóljanak. Hogyan lehet ezt elkerülni? Mónika szénhidrátcsökkentett kenyeret fogyasztott, az elmaradhatatlan töltött káposzta elkészítéséhez sovány húst használt, a sült kacsát pedig csak párolt káposztával ette. Természetesen tartva magát az adagokhoz, amikhez hozzászoktatta már a szervezetét. Tehát kijelenthetjük, hogy az életmódváltás kicsit sem megy az ünnepi hangulat rovására, ugyanúgy lehet enni, csak oda kell figyelni, hogy hizlaló ételek helyett egészséges ételek kerüljenek az asztalra.

Mónika boldogan és elégedetten örökíti meg a végeredményt

– Amióta sikerült lefogynom, nagyobb lett az önbizalmam, jobban érzem magam a bőrömben – árulta el Mónika. Több az energiája is, így többet is tud játszani az unokájával. Hozzátette, hogy ezek hatására nem is érzi igazán a korát. Sőt, jobban érzi most magát a bőrében, mint amikor 40 éves volt. Teljesen megváltozott az élete az életmódváltással, egy percig sem bánja. Szerinte aki szeretne változást hozni az életébe, határozza el magát, és tegye meg az első lépést, hiszen menni fog, bármit is szeretnénk elérni, ha igazán akarjuk. Persze mindig az első lépés a legnehezebb, de már az első sikerélmény is fantasztikusan motiválja az embert. Mónika a kitartásának köszönheti, hogy búcsút inthetett a felesleges kilóknak, valamint lányának, aki rengeteget segített neki és rendíthetetlenül biztatta. Csak a számok végett pedig azt is elárulta nekünk, hogy az egész ruhatárát le kellett cserélnie, hiszen 42-es ruhaméretről egészen a 36-osig fogyott. Ez csekély ár azért cserébe, hogy boldogok és egészségesek legyünk. Nemde?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában