allergia

2018.12.22. 10:00

Tüsszögés a karácsonyfa alatt...

MW

Fotó: pixabay

ALLERGIA

A tünet pollenszezonon kívüli erősödéséért általában az úgynevezett keresztallergia tehető felelőssé.

Sokakat érint

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamely formája, parlagfű-allergiában a lakosság csaknem ötöde szenved. Keresztallergiáról akkor beszélhetünk, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy hasonló szerkezetű másikkal. Ez többnyire a pollenszezonban okoz gondot, de télen is szenvedhetnek tőle az érintettek, mivel ilyenkor gyakrabban fogyasztunk magas hisztamintartalmú ételeket és italokat.

Mi okozhat panaszt?

A parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, míg a nyírfa pollenjére érzékenyek dió, mandula, mogyoró, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót. A fűfélék pollenjére allergiásak pedig csak mértékkel egyenek földimogyorót, szóját, babot, borsót, mandulát, burgonyát és paradicsomot.

Hatékony segítség

A száraz sóterápia természetes megoldást kínál az allergiásoknak. A kúra eredményeként normalizálódik a tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE-szint, megszűnik a szem-, orr-, fül- és szájpadlásviszketés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában