Tiszta udvar, rendes kutyások

2018.10.09. 11:00

Példamutató szándékkal takarították ki a Széchenyi parkot a környéken lakó kutyás gazdik

A civil megmozdulások korát éljük. Nagyon sokan vannak, akik mindenféle felsőbb, szervezett erő ráhatása nélkül vállalnak magukra valamilyen közösségi munkát, csupán azért, mert ez nekik jólesik, vagy azért, mert ezzel is példát szeretnének mutatni a társaiknak.

Tóth Alexandra

A Széchenyi park környékén élő kutyások közössége pontosan egy ilyen akcióba fogott a hétvégén. A dolog Balogh Zsófia Anita fejéből pattant ki, aki úgy vélte, mivel rendszeres látogatója az udvarnak, így az ő felelőssége is az, hogy a Széchenyi park rendezett, tiszta és esztétikus legyen. Az ötlethez további négy, kutyás barátja segítségét kérte, és mindannyian fenntartások nélkül csatlakoztak az udvar takarításához. A Széchenyi parkba lejárnak a kutyusok egymással játszani és a helyi kisgyermekes családok is szívesen töltik az idejüket az udvaron. A park jelentőségét egy „természetvédelmi terület” tábla is hirdeti, ennek ellenére nem minden esetben tartják tisztában a zöldterületet. A padokon péntekenként megforduló, a későbbi bulira készülők sokszor szórják el a sörösdobozokat, palackokat és csikkeket, annak ellenére, hogy az udvaron több kihelyezett szemetes is található.

Nem Carlos töltötte meg a zsákokat, de nagyon büszke Fotó: HJ

A szétdobált szeméttel, állati (és sajnos akár emberi) ürülékkel öt szemeteszsákot töltöttek meg az önkéntes takarítók szombaton délután.

A csapat egyébként nem tudott arról a kezdeményezésről, amit Tiszta utcák, rendes terek néven, az európai mobilitási hét keretein belül tartottak a városban, a takarítás ötlete ettől függetlenül jött, a gumikesztyűket, szemeteszsákokat és a használt eszközöket maguknak biztosították.

Szennyez és szabályt sért

A 2012. évi II törvény Köztisztasági szabálysértésről szóló cikkelye értelmében az, aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, és ezeket beszennyezi, valamint a szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában