eredményes pályázat

2018.09.30. 11:30

Megújul a dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda

Az EFI már eddig is rengeteg ingyenes egészségfejlesztési szolgáltatást nyújtott a Dunaújvárosi és város környéki emberek számára, ez azonban egy pályázatnbak köszönhetően a későbbiekben tovább bővül.

Morva Dávid

rptoz

Az irodában a közbeszerzési folyamat miatt, az átalakítási munkálatok még nem zajlottak le. Ezek várhatóan még ebben az évben megvalósulnak. Az eszközök, és bútorok azonban már az iroda rendelkezésére állnak. Erről Fehér Magdolna, az EFI szakmai vezetője beszélt.

Fehér Magdolna szakmai vezető, EFI. Fotó: Morva Dávid/duol.hu

- A tavalyi évben pályázatot írtak ki: „Az alapellátás és népességügy rendszerének átfogó fejlesztése – népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése a mentális egészség területén”című projektre, melyre kórházunk sikeresen pályázott.

A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad a Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől, jelen projekt szempontjából ennek legmarkánsabb tényezője, hogy a mentális megbetegedések előfordulása is nagyarányú, amely összességében nagy betegségterhet jelentenek mindenki számára.

„A lakosság lelki egészségéért” projekt keretében a korábbi pályázatból létrehozott Egészségfejlesztési Iroda működtetésének továbbfejlesztése érdekében a humánerőforrás kapacitásnövekedése mellett elsődlegesen a mentális egészségfejlesztési területén valósítunk meg programokat, ehhez szükséges az Egészségfejlesztési Iroda infrastrukturális bővítése.

Milyen munkálatokat végeztek, illetve végeznek az intézményben?

- A meglévő mellett a megnövekedett látogató szám miatt új rendelő kialakítása, építészeti felújítás, a bejárati és a hátsó ajtó cseréje, burkolat cseréje, festés, klímaberendezések beszerzése, informatikai és irodatechnikai eszközök beszerzése történik a mentális egészségfejlesztéssel bővített tevékenység ellátására.

Az Egészségfejlesztési Iroda eredeti kialakítása során a bútorzat, az irodatechnikai, az informatikai, az egészségfejlesztő felszerelés teljes egészében beszerzésre került. A korlátos keretek miatt a helyiségek felújítása részleges volt, a terület csak részben klimatizált. Ez indokolja az ajtók cseréjét, a klíma telepítését.

Az újonnan indítandó klienskonzultációk és ellátások, a várhatóan bővülő igénybevétel és a növekvő forgalom indokolják újabb kezelő-konzultációs helyiség kialakítását, ahol a jelenlegivel párhuzamosan tudunk tevékenykedni, illetve lehetőség nyílik egyaránt egyéni és csoportos foglalkozások tartására is.

Ugyanebből az okból, a kliensdokumentáció, illetve a prezentáció, oktatás céljára szükséges az informatikai fejlesztés.

A jelenlegi raktár a pszichológus irodája lesz. Fotó: Morva Dávid/duol.hu

Milyen új szolgáltatásokkal bővül a jövőben a központi átalakításoknak köszönhetően?

- Az Egészségfejlesztési Iroda a mentális egészségfejlesztés funkció működése keretében az alábbi tevékenységek végrehajtása történik: alapvető primer prevenciós célú szolgáltatások nyújtása, szülői készségek javítását célzó közösségi tevékenységek megvalósítása, csoportos programok szervezése és megvalósítása, mentális egészségfejlesztés keretében végezhető egyéni és populációs szintű preventív feladatok megvalósítása, a depresszió és öngyilkosság megelőzés helyi programjainak megvalósítása együttműködésben a releváns helyi szervezetekkel.

Szakképzett pszichológusaink, mentálhigiénés segítő szakembereink az alábbi lehetőségekkel várják a lakosságot:

  • mentálhigiénes segítő beszélgetés, pszichoterápia
  • életkészség tréning
  • kiégés prevenció, érzékenyítő tréning
  • önsegítő csoport beteg családtaggal élők számára
  • szülők klubja/ egyedülálló szülők klubja
  • veszteség és gyászkezelő csoport
  • önismereti csoport serdülőknek
  • „üres fészek” klub
  • alkoholmentes klub
  • asszertivitás tréning
  • dohányzásról való leszokást támogató tréning
  • problémamegoldó tréning
  • egyéni és csoportos krízis-intervenció
  • Később a padlót is felszedik. Fotó: Morva Dávid/duol.hu

    Programjainkra egyaránt szeretettel várunk gyermekeket (óvodásokat, kisiskolásokat, kamaszokat) és felnőtteket. A gyermekeknek segíteni tudunk óvodai, iskolai és otthoni problémáik megoldásában. A felnőtteket munkahelyi és magánéleti nehézségeik megoldásában támogatjuk egyéni, illetve csoportos formában. A programok térítési díjmentesen, az Egészségfejlesztési Irodában történő előzetes bejelentkezés után vehetők igénybe.

    Mennyibe került az átalakítás?

    Egészségfejlesztési Iroda infrastrukturális bővítése jelenleg közbeszerzés fázisában tart, de a klímaberendezések beszerzése és beüzemelése, valamint az informatikai eszközbeszerzés és a bútorok beszerzése részben megtörtént.

    Milyen forrásból valósult meg?

    A program a Széchenyi 2020, Európai Unió Európai Szociális Alapjából valósul, valósult meg. A megvalósítási időszak: 2018. május 02 – 2020. május 01. A támogatás összege: 40.000.000 Ft, a támogatás mértéke: 100%.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában