séta egy kis segítséggel

2018.06.09. 20:00

Miért jó a Nordic Walking?

Ha Dunaújvárosban, azon belül is a Felső-Dunaparton sétál az ember, akarva-akaratlanul találkozhat olyan csoporttal amely bottal a kezében keresztül-kasul bejárja a környéket. Kik is ők pontosan, és mit csinálnak? Az alábbi cikkből kiderül.

Morva Dávid

A fent leírt mozgásformának nagy hagyománya van az északi országokban, és egyre népszerűbb Magyarországon, illetve Dunaújvárosban. A Nordic Walking Finnországban a 30-as években terjedt el a profi sífutók körében. Nyáron botos gyaloglást végeztek erőnléti edzésként, így hó nélkül is képesek voltak a technika, koordináció és a kondíció gyakorlására, fejlesztésére. Az élsportolóktól ezt a mozgásformát a szabadidősport átvette. 2000-ben az év sportja lett Finnországban, hazánkban 2005- ben mutatkozott be, és egyre ismertebbé vált.

A Nordic Walkingról általában

A NW a sífutás szárazföldi változata. Speciális karbon alapanyagú botokkal a szabad levegőn történő gyaloglás. Sokszínű, változatos mozgásforma, hiszen minden évszakban, csoportosan és egyedül, változó intenzitással, sík terepen vagy hegyvidéken egyaránt gyakorolható.

Az egész testet átmozgatja, valamennyi korosztály számára lehetőséget kínál az állóképességi edzés elkezdéséhez. Különösen olyan emberek kezdhetik el így könnyedén a sportolást, akik már hosszabb ideje nem végeznek rendszeres testmozgást, egészségi problémával, túlsúllyal küzdenek.

5 ok amiért érdemes elkezdeni

  • A bot használatával tehermentesítjük a boka- térd- csípőízületet, valamint a gerincoszlopot.
  • Javítja az állóképességet, valamint az oxigénellátást, emellett erősíti az izmokat.
  • Segíthet a fogyásban. Átlagos intenzitás mellett 1 óra nordikozás alatt 400 kalóriát égethetünk el. A klasszikus gyalogláshoz képest 20%-kal több kalóriát használunk fel.
  • Ki a természetbe! Fő a jó közérzet! A természetben végzett mozgás kiváló stressz-és depresszióoldó hatású, minden érzékszervünkre, egész lényünkre pozitív hatással van.
  • Egyfajta csoportterápia. Ha csoportban űzzük ezt a sportot az a teljesítményt növeli, segít a rendszeres testmozgás gyakorlásában, sokkal élvezetesebb, mint egyedül.
  • Az Egészségfejlesztési Iroda egyik mozgásprogramja a Nordic Walking, amit 2013-tól az iroda megnyitásától több, mint 2 ezren kipróbáltak. Ezt a mozgásformát sokan megszerették, egyre népszerűbb lett az elmúlt 5 év alatt. Szeptembertől már heti 5 alkalommal tartanak a foglalkozásokat. A tréningeket Sólyomvári Ágnes és férje Gábor tartja. A mostani alkalommal Ágnessel beszélgettem.

    Nordic Walking csoport az Egészségfejlesztési Iroda előtt

    Miért jó a Nordic Walking, mi az előnye más mozgásformákhoz képest?

    - Alapvetően a „Nordic” egy egyszerű mozgás. Ellentétes kar-láb lendül mindig előre. A speciális karbonból készült bot pedig segíti ezt a mozdulatsort. Ezzel gyalogolunk. Ezáltal egy nagyon kímélő sport is lehet, nyilvánvalóan célcsoporttól függően lehet növelni a tempót, lehet hegymenetben is végezni, emiatt széleskörűen alkalmazható, és ajánlott.

    Rendkívül sok izomcsoportot mozgat meg ez az egyébként egyszerű és kímélő mozgás.

    Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a szabadban végzett mozgás, oldja a feszültséget, a stresszt a depressziót, ezek mind mind jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, testileg és lelkileg egyaránt.

    Ebből úgy tűnik, hogy ez inkább az idősek sportja.

    - Tény, hogy a „Nordic” nagyon sok olyan problémás izomcsoportot, ízületet tehermentesít, amelyek gondjaival az idősebbek szembesülnek. Ezzel együtt, én nem skatulyáznám be, hiszen ahogy mondtam, széleskörűen alkalmazható. Lehet fokozni az iramot, illetve a változatos terepviszonyok között „nordicozni” ami azért már komolyabb erőnlétet, állóképességet igényel.

    Kiknek ajánlott ez a fajta edzés?

    - Nemcsak idősek számára ajánljuk, minden korosztály űzheti. Túlsúlyosak részére is ajánlott. Rendszeres edzés mellett dietetikussal egyeztetett étrend betartása mellett a kettő együtt hozza meg a kívánt eredményt.

    Ülő munkát végzőknek, Kismamáknak szülés előtt és után is. Sérülések, műtétek utáni rehabilitáció időszakában egyénre szabottan, mivel az edzéseket a résztvevők igényei, fizikai állapotuk figyelembe vételével tervezzük és végezzük.

    Az elmondottak alapján a „nordic walking” szinte mindenki által végezhető, és ajánlott. Mégis mennyiere elterjedt ez Dunaújvárosban?

    - Mielőtt itt elindult az EFI-ben, Nordic Walking csoport működött, és a mai napig működik is Rácalmáson. Ott tudom, hogy vannak középkorúak, sőt egészen fiatalok is. De hozzá kell tenni, hogy Ők főként hétvégén űzik ezt a sportot, amikor többen ráérnek. Itt nálunk viszont hétköznap délelőttönként kétszer, illetve délutánonként háromszor van lehetőség kipróbálni ezt a sportot.

    Összességében azonban azt tudom mondani, hogy mivel a Nordic Walking alapja a séta, amihez semmiféle előképzettség nem szükséges így bárki, bármikor bekapcsolódhat az edzéseinkbe.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában