mozgásra fel!

2018.06.02. 10:30

 Előzd meg a bajt, tornáztasd a gerinced és a medencefenék izmaidat!

Az Egészségfejlesztési Irodát, illetve az ottani foglalkozásokat bemutató sorozatunkban ezúttal a mozgásprogramok néhány formájáról lesz szó.

Morva Dávid

A tornának, mint mozgásformának számtalan változata van. Abban azonban azt hiszem egyetérthetünk, hogy mindegyik válfaja egészséges, és fejleszti a testet. Ezúttal két olyan változatot mutatunk be olvasóinknak, amelyek talán nem annyira közismertek, ám annál hasznosabbak lehetnek.

Gerinctorna

A torna időtartama 60 perc, amiben erősítő és nyújtó, illetve dinamikus és statikus gyakorlatok váltják egymást. A feladatokat háton fekvő-, oldalt fekvő-, négykézláb-, alkartámasz- és álló helyzetben végzik. Különböző ellenállású erősítő gumiszalagokat, fit-ball labdákat is használnak a torna intenzitásának növeléséhez. A tornát Somogyi Judit, gyógytornász tartja.

 

 

Egyszerű gyakorlatnak tűnik, de nem az fotó: duol.hu

Ki a célcsoport? Kiknek ajánlott ez a fajta mozgásforma?

- Először is eloszlatnék egy tévképzetet. Sokan azt gondolják, hogy a gerinctornát csak akkor kell, illetve akkor lehet csinálni, ha valamiféle mozgásszervi problémája van az embernek, vagy a rehabilitáció részeként. Pedig ennek a mozgásformának igen széles a tárháza.

Érdemes ezt akkor elkezdeni, illetve eljárni a különböző mozgásszervi szűrésekre, amikor még teljesen egészségesnek érezzük magunkat. Ezzel sok kellemetlenségtől megkíméljük jövőbeli önmagunkat.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, pontosan a felsoroltak miatt, kortól és nemtől függetlenül ajánlott mindenkinek a gerinctorna. Ide az EFI-be főként az idősebb korosztály szokott eljönni, akiknek már problémájuk van, de a fiatalabbak is képviseltetik magukat.

Milyenek a visszajelzések, mennyiben tudja javítani ez a fajta mozgás a páciens állapotát?

- Erre pontos választ nem lehet adni. Ez ugyanis függ a pácienstől, illetve a mozgásszervi rendellenességtől, annak mértékétől. Mi ilyenkor annyit tudunk tenni, hogy öt alkalommal jön el egy turnusra és ez alatt megcsináljuk a feladatokat, megbeszéljük, hogy mikre kell figyelni, ezeket megkaphatják leírva. Ha valaki szeretné -ez megbeszélés kérdése- fel is veheti a tornát ezáltal pedig otthon is elvégezheti a gyakolatokat. Így elég jó eredményt érhetnek el. A visszajelzések alapján ez alatt az öt alkalmas turnus alatt elérhető javulás.

Kezeket a magasba! Fotó: duol.hu

Az elmondottak alapján lehet ezt egyfajta nyújtásnak nevezni?

- Nem, egyáltalán nem. Fontos tudni, hogy a fiatalabb korcsoportokkal nyilván többféle, illetve más jellegű gyakorlatokat tudunk elvégezni, mint az idősebbekkel. De mindenki el szokott fáradni a torna végére.

Ennél a mozgásformánál ugyanis nem feltétlenül az erő, sokkal inkább a koncentrált izommozgás az ami számít. Ez sokszor nehezebb, mintha nagy erőt kellene kifejtenünk.

A gerinctorna célja a helyes testtartás megtanítása, izomerősítés, a beszűkült gerincmozgások oldása, a feszes izomzat lazítása, a keringési rendszer működésének fokozása, az egyensúly és az erőnlét fejlesztése, a testtudatosság javítása, a fájdalom csökkentése. A páciensek megkapják az órán végzett feladatok általános leírását, így otthonukban is tudják folytatni a már helyesen megtanult gyakorlatokat. A gerinctorna minden hétfőn 11-kor, kedden 15.30-kor kezdődik az Egészségfejlesztési Irodában, előzetes felmérést követően.

Medencefenék izom torna

Ez érdekesen hangzik.

-Egyébként az is. Az intim torna részeként a medencefenék izmokat tornáztatjuk. Lényegében ez is, csakúgy mint a gerinctorna, nemtől, kortól függetlenül mindenki által végezhető. Különösképp ajánlott akiknek gyenge az izom- és kötőszöveti rendszere, kismamáknak szülés előtt és után, változó korban lévőknek,, állandó ülőmunkát, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek, nagyon intenzív testedzést végzőknek, túlzottan elhízottaknak, alhasi műtéten átesetteknek.

Férfiaknak is?

-Természetesen! Voltak, illetve jelenleg is vannak férfiak a csoportjainkban. Nekik mondjuk kevesebb problémájuk szokott lenni ezen a területen, de a különböző egészségügyi beavatkozások után – például prosztataműtétet követően, nagyon hasznos lehet számukra is.

Hogyan történik, ezeknek az izomcsoportoknak a mozgatása, illetve miért van erre szükség?

- Itt főleg arra kell gondolni, hogy sok esetben – talán nem is tudjuk, hogy ez egy adott probléma okozója – de meg vannak nyúlva az alhasi szalagok, illetve sok esetben gyengék ezek az izmok, és nincs alátámasztó funkciójuk. Nagyon problémás területről van szó, így általában csak akkor vesszük észre a problémát, amikor baj van. Ekkor jöhetnek a különböző kellemetlenségek, például inkontinencia, hasűri probléma, hólyagprobléma.

Akkor ez a mozgásforma is a rehabilitációs tevékenységek halmazába tartozik?

- Pontosan. Bár jó volna, ha prevenciós jelleggel keresnének minket, de ez is olyan probléma amiről alapesetben az emberek nem szívesen beszélnek, így pedig rendkívül nehéz segíteni. Ezen a mentalitáson jó lenne változtatni.

A páciensek szemléletes, animációs anatómiai ismertetés során megismerik a medencefenék izomzat, gátizmok, záróizmok felépítését, pontos működését. A tapintással és különféle testhelyzetekben végzett, az intim izmok működését megéreztető gyakorlatok és próbák egyértelmű, önellenőrzési bizonyosságot adnak a helyesen végzett speciális gyakorlatok elsajátításához.

A foglalkozásokra bárki jelentkezhet, a tanfolyam ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az 550-164 telefonszámon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában