virágba borulás

2018.01.02. 10:00

Hajtassunk illatos nárciszt most

A meleg lakásban sikerrel hajtathatjuk ki a nárciszt, hogy aztán napokon át élvezzük szépségét, pompás illatát.

Tóth B. Zsuzsa

x

A jácintot akár egy, erre a célra készített üvegben is hajtathatjuk, ma már sok helyen beszerezhető olyan üveg edény, amelynek kiöblösödő nyakába kell elhelyezni a jácinthagymát. Az így nem érintkezik a vízzel, ezért nem indul rothadásnak, ugyanakkor a kibújó gyökerek számára az üveg vízzel teli alsó részében lesz elég hely. A hajtatáshoz egy papírsüveget használhatunk. Azzal letakarjuk a hagymákat és nagyjából 10-15 °C-on tároljuk az edényben. Az üvegen keresztül jól láthatjuk, hogy mikor jelennek meg a gyökerek, akkor melegebb helyre tehetjük. Amikor pedig már a virágrügyeknek szinte a színe is látszik, levesszük a süveget. A szobába tegyük ekkor, a hagymást lehetőleg az ablak közelébe. A hagyma két hét alatt gyökeresedik, ennyi idő kell a virágzáshoz is. Ha az edényt alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, később fog virágozni a jácint.

Különféle jácintokban gyönyörködhetünk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Eszerint akár előre időzíthetjük a virágba borulást. A jácinthagymát persze cserépbe is ültethetjük. A cserép méretétől függően akár több is kerülhet egymás mellé. Úgy ültessük, hogy a hagyma felső egyharmada kerüljön a talajszint fölé. Az ültetés utáni be kell gyökeresednie, ezért nagyjából 10-13 °C-os helyen tartsuk. Később a megnyúlást elkerülendő is ilyen hőmérséklet a javasolt. Nagyjából két hónapra van szükség, azt követően a hajtatás fele ennyi ideig tart. 18-22 °C-on tartsuk, attól függően, hogy mikor szeretnénk, hogy virágozzon. Hűvösebb helyen természetesen később bontja majd a szirmait. A virágszár egy hüvelykujj méretű, világos rügy, ennek kiemelkedése után lehetőleg 15 °C-on tartsuk a növényt. Ügyeljünk rá, hogy kapjon elég fényt a virágunk. Amikor az már színesedni kezd, a cserepet tegyük fényre és csupán 10 °C-os helyet biztosítsunk neki. Akkor ugyanis tovább tart majd a virágzás, tovább gyönyörködhetünk a jácint szépségében és pompás illatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában