Energiatakarékos otthon

2017.12.13. 10:00

Nyáron hűvös, télen meleg! Ilyen a megfelelő hőszigetelés!

Otthonunk aktuális állapotához igazodó optimális szigetelőanyag kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a kínálat nagy, s a felhasználási területek is széles körűek. A megfelelő hőszigetelő rendszerrel minden évszakban komfortosan érezhetjük magunkat otthonunkban, miközben a hőveszteséget minimalizáljuk- mondja Csuport Gábor, a téma szakértője.

Benedeczki-Varga Krisztina

hõszigetelés szép otthon Fotó: Shutterstock

Milyen előnyei vannak egy korszerű hőszigetelő rendszernek?

- A korszerű rendszer legnagyobb előnye, hogy esztétikailag egy szép házat kapunk, ahol a kellemes hőérzetet az adja, hogy nyáron hűvös, télen pedig meleg otthon várja a családot. Mivel a háztartások számára az egyik legnagyobb kiadás a fűtésszámla, a hőszigetelés kézzelfogható előnye ennek csökkenése. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az egészségre gyakorolt kedvező hatásait is, ami a penész megszűnését, ideális hőmérsékletet jelenti.

Hol kezdjük a hőszigetelést?

- Az otthonok hőveszteségének leginkább kritikus pontjai a tető, a nyílászárók és a falak. Akik viszonylag kis ráfordítással nagyot szeretnének „fogni”, a költségeket a tetővel kezdjék, mivel itt 25-30 százalékot is nyerhetnek. A hőveszteség 25-40 százaléka a falakon, 15-20 százaléka korszerűtlen nyílászárón keresztül szökik el. Sokan félnek attól, hogy a szigeteléssel egyetemben a penész is megjelenik otthonukban, ám ettől nem kell tartani, ha alkalmazkodnak az épület újonnan kialakított hőtechnikájához. Mivel ezek a korszerű rendszerek teljesen bent tartják a hőt, ezért napi többször teljes levegőcserét kell(ene) végezni, ami néhány perces kereszthuzatot jelent.

Hogyan és milyen hőszigetelést válasszunk?

- A hőszigetelő kapcsán érdemes rendszerben gondolkodni, mivel így a hőszigeteléshez szükséges valamennyi elem (ragasztó, alapozó, hőszigetelő lap stb.) tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így biztosítva az optimális működést. A választást meghatározza az épület hőátbocsátási képességére vonatkozó szigorodó követelmények, amelyek szerint 2018-tól az épület hőátbocsátási tényezőjének értéke a jelenlegi 0,46-ról 0,24-re csökken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy (épülettípustól függően) kb. 15 cm vastagságú hőszigetelő rendszerrel kell kalkulálnunk. A korszerű nyílászáróknak és alapanyagoknak köszönhetően a szellőztetés jelentősége hangsúlyosabbá vált, amit a páraáteresztő hőszigetelések is támogatnak. Ideális választás a polisztirol, ásványgyapot, ezek segítik, hogy „lélegezzen” a fal.

Ideális választás a polisztirol, ásványgyapot, amelyek segítik, hogy „lélegezzen” a fal Fotó: Shutterstock

Mik a hőszigetelés lehetséges hibái, ha nem figyelünk kellőképpen?

- A nem megfelelően alapanyagok mellett a szaksze-rűtlen kivitelezés az, ami csökkenti a hőszigetelés hatékonyságát, és látványában sem szép. Figyeljünk arra, hogy a csomópontok ne maradjanak ki, legyen a betonkoszorú befedve, illetve a tetszőszigetelés és a tető pontosan összeérjen. Ha hőhíd marad a szigetelésben, akkor a penész is megjelenik idővel, ezért a hőhídmentes szigetelés érdekében kerüljük a belső szigetelési megoldásokat.

Mivel tehát egy hosszú távú és jelentős anyagi ráfordítást igénylő beruházásról van szó érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket. Szakértő bevonásával mérlegeljük a lehetőségeket, hiszen egy jól teljesítő hőszigetelő rendszer energiát takarít meg, növeli az ingatlan értékét, és nemcsak a környezetet, hanem családunk egészségét is óvja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában