Szépség

2017.12.12. 10:30

Hogyan készítsünk szép és tartós sminket a közeledő ünnepi összejövetelekre?

Egy szép, természetes hatású smink rengeteget dob a megjelenésen és az önbizalmon is. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a rendszeres és körültekintő bőrápolásra is odafigyeljünk.

Benedeczki-Varga Krisztina

A púder, a pirosító, az alapozó és a szemhéjpúder használata során nem az a cél, hogy gyorsan nagy mennyiséget vigyünk fel a bőrre, hanem többször kevesebbet

Fotó: Pixabay

A különböző kozmetikumokkal, sminkeszközökkel nem az a cél, hogy elfedjük arcunkat, hanem hogy kiemeljük, hangsúlyozzuk a már egyébként is szép szemet, ajkat, szemöldököt vagy arcformát. A szép smink elkészítésének első és egyben legfontosabb lépése az alapos letisztítás – mondja Engi Zsanett kozmetikus. Kezdésként arctejjel tisztítsuk meg az arcot, majd tonikkal frissítsük fel azt. Utána következhet a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló arckrém. Minden lépés után célszerű néhány percet várni, amíg a bőr teljesen magába szívja a tápláló, vitaminban gazdag hatóanyagokat.

Az alapozásnál figyeljünk arra, hogy mindig keveset használjunk belőle, és a nyak vonaláig végezzük. Sokat lendít az összhatáson, ha a szem alá eggyel világosabb árnyalatú korrektort használunk, amit finom ütögető mozdulatokkal viszünk fel, így a szem alatti karikákat is elhalványíthatjuk. Erre kerül a bőrünkhöz, színvilágunkhoz illeszkedő púder, amely „rögzíti” az alapozót, majd pedig a pirosító, ami üde, hamvas hatást kelt. A pirosítót mindig az arccsont vonalához vigyük fel. Miközben egyenletes mozdulatokkal haladunk a fül irányába, figyeljünk arra, hogy ahová a korrektor került, oda ne tegyünk pirosítót. A púder, a pirosító, alapozó és a szemhéjpúder használata során nem az a cél, hogy gyorsan nagy mennyiséget vigyünk fel a bőrre, hanem többször kevesebbet. Így szebb, egyenletesebb és természetesebb hatást érhetünk el, és elkerülhetjük, hogy rideg, maszkhatású sminket kapjunk.

A púder, a pirosító, az alapozó és a szemhéjpúder használata során nem az a cél, hogy gyorsan nagy mennyiséget vigyünk fel a bőrre, hanem többször kevesebbet
Fotós: Pixabay

Hétköznapi smink elkészítése során elegendő a mozgó szemhéj területét sminkelni, ám azok, akik drámaibb hatást szeretnének elérni, a szemöldök vonaláig sminkeljenek. Alapszabály, hogy ha kétféle színt dolgozunk össze, akkor mindig a világosabb árnyalat kerül belülre, a sötét pedig kívülre. Az ünnepekre vagy szilveszteri partira lenyűgözőbbé tehetjük a sminket csillámokkal, kövekkel stb.

Azt, hogy meddig tartson a smink, egy egyszerű trükkel ellenőrizhetjük – tanácsolja a kozmetikus. Vegyünk egy ecsetet, amit az orrunk és a szemöldök vonalához odaillesztünk, és ez az egyenes adja majd meg a tökéletes mandulaforma határát, ahová a szemhéjpúder kerül.

Az igéző tekintet kulcsa a szemhéjtus és a szempillaspirál. A szemhéjtusnál törekedjünk arra, hogy szorosan a szempilla tövébe húzzuk, s ne legyen hézag a szemhéj és a pillák töve között. Mindennek a megkoronázásaként jöhet a szempillaspirál, hiszen a hosszú és dús szempillák kiemelik a tekintetet, így használata szinte kötelező.

Sminkes ecsetből rengeteg fajta áll a rendelkezésünkre
Forrás: Pixabay

Végül a lepotyogott szemhéjpúder-darabokat, csillámokat távolítsuk el arctejes fülpiszkálóval. Ilyenkor a korábban felhelyezett korrektor, púder felső rétegei picit veszítenek színükből, de ezt pótoljuk, és finom mozdulatokkal zárjuk púderrel. Használjuk a színek pozitív erejét, alkalomhoz illően akár merész színeket is, a lényeg mindig az, hogy harmonizáljon öltözékünkkel és egyéniségünkkel egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában