modern művészet

2017.12.14. 14:40

Kínai-magyar kiállítás várja az érdeklődőket a nemzeti könyvtárban

Tuan Csielung, Kína magyarországi nagykövete emlékeztetett arra, hogy Hszü Pejhung fiatalon Európában tanult.

Budapest, 2017. december 14. Liao Hunghua, a Hszü Pejhung Mûvészeti Bizottság fõtitkára beszédet mond a Kultúrák és generációk: A kínai és a magyar modern mûvészet megalapítói és örökösei címû kiállítás megnyitóján az Országos Széchényi Könyvtárban 2017. december 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A kínai és a magyar modern művészet megalapítói és örökösei címmel nyílt több mint száz festményt és szobrot felvonultató kiállítás csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

Kína több ezer éves kultúrája, mély filozófián alapuló dekoratív művészete mindig izgalmas volt a magyarok számára – mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: Kína is szívesen fedezi fel a magyar művészetet.

Tuan Csielung, Kína magyarországi nagykövete emlékeztetett arra, hogy Hszü Pejhung fiatalon Európában tanult, és az európai művészet esszenciáját hazavitte magával Kínával, ötvözve azokat a helyi művészeti tradíciókkal; különleges stílusa nagy hatással volt az őt követő generációkra.

Az OSZK kiállításán a modern kínai festészet atyjaként számontartott Hszü Pejhung és az általa teremtett iskola műremekei mellett az ugyanazon nemzedékekhez tartozó magyar alkotók, mások mellett Székely Bertalan, Csók István, Szőnyi István és Szurcsik József munkái láthatók.

Borítókép: Liao Hunghua, a Hszü Pejhung Művészeti Bizottság főtitkára beszédet mond a Kultúrák és generációk: A kínai és a magyar modern művészet megalapítói és örökösei című kiállítás megnyitóján az Országos Széchényi Könyvtárban 2017. december 14-én.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában