hagyományőrzés

2019.06.07. 14:35

Jobban figyelünk egymásra a népmesék által

Ünnepélyes díjátadással zárult a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, melynek célja megmutatni, milyen sokszínűek a magyarok.

Forrás: muzsa.sk

Fotó: Fábián Gergő

A rozsnyói történelmi városháza adott otthont a verseny záróünnepségének. Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa, a verseny szakmai vezetője és a zsűri elnöke a díjkiosztón úgy fogalmazott, régen olyan volt a társadalom, amikor az emberek együttműködtek, a maiban viszont már inkább vetélkednek, s ez a vetélkedés a mindennapjaink része lett – írja a Múzsa.

Varga Norbert emlékeztetett, a népmesemondó versennyel úgy szeretnék összekötni a régi világot a maival, hogy az együttműködést erősítsék.

„A kollégákkal úgy gondoljuk, ez az együttműködés az egymásra való odafigyelésben rejlik és ezt tudták jobban a régiek. Nem voltak jobbak vagy rosszabbak, mint mi, csak egy olyan világban éltek, amikor még sokkal jobban tudtak egymásra figyelni” – fejtette ki a zsűri elnöke, hozzátéve, hogy ehhez alkalmak kellettek régen és ma is, a népmesemondó verseny pedig egy ilyen alkalom.

„Szerintünk az egymásra való odafigyelés nagyon fontos a mai világban. Nagyon örülünk, hogy tudtunk figyelni egymás értékeire, arra, hogy mi, felvidéki magyarok milyen sokszínűek vagyunk, milyen sokszínű a tájnyelvünk, a kultúránk, a viseletünk. Mindnyájan, közösen tettünk egy nagyon fontos dolgot azért, hogy az örökségünknek, a hagyományunknak ezt a szóbeli részét, meséket, mondákat, történeteket közösen megőrizzük” – fogalmazott Varga Norbert.

Négy kategóriában hirdettek győztest a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjén
Fotó: Fábián Gergő / muzsa.sk

Miután a versenyzők átvették az elismeréseket, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a verseny főszervezője köszönetet mondott minden résztvevőnek, illetve azoknak, akik a szakmai és a szervezési hátteret biztosították.

„Azt kívánom, hogy folytassák ezt a munkát, hogy ezekkel a gyerekekkel és ezekkel a mesékkel minél több helyen, minden település ünnepélyén találkozzunk, mert az a lényeg, hogy ne csak a versenyben, hanem azon kívül is, a mindennapi életben is elhangozzanak mesék” – mondta Huszár László.

Végezetül a Csemadok Országos Tanácsa, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a társrendezők nevében meghirdette a jövő évi, XI. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt.

Borítókép: Idén tizedik alkalommal rendezték meg a versenyt (Forrás: muzsa.sk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában