Így kell járni

2018.11.20. 13:08

70 éves a Magyar Táncművészek Szövetsége

A közösség kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel, mindkét este ingyenes táncház várja az érdeklődőket.

Budapest, 2013. február 4. A Magyar Állami Népi Együttes Mihályi Gábor Az a fekete Föld, A cédrusfa címû koreográfiáját adja elõ a Magyar Táncmûvészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház rendezésében megtartott Szolidaritás - gálaest a táncmûvészetért elnevezésû eseményen 2013. február 4-én a Nemzeti Táncszínházban. MTI Fotó: Kallos Bea

A jubileumi rendezvénysorozat keretében a Hagyományok Házában pénteken és szombaton gálaesteken mutatkozik be a magyar hivatásos táncművészet színe-java, valamint kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások és workshopok is színesítik a programot – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gálaesteken közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, a Budapest Táncszínház, a Coincidance Táncszínház, a Duna Művészegyüttes és a Flamencorazonarte Táncszínház. Fellép továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a PR-Evolution Dance Company, a Tellabor – Kulcsár Noémi Társulat, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bozsik Yvette Társulat, a GG Tánc Eger, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes.

Szombat délelőtt Góbi Rita Pici Bonbon című gyermekelőadása várja az érdeklődőket. A Táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében pedig neves táncművész mesterek – Eva Hotova balettmester, Kulcsár Noémi modern-kortárstánc pedagógus, valamint ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfus – nyitott óráin ismerkedhetnek meg a fiatalok a klasszikus balett, a kortárs és modern tánc, valamint a néptánc elemeivel.

Sebestyén Bálint, a Győri Balett művésze a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház rendezésében 2013. február 4-én megtartott Szolidaritás – gálaest a táncművészetért elnevezésű eseményen.
MTI Fotó: Kallos Bea

Szombat délután a táncművészképző intézetek, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem, a győri és a pécsi táncművészeti szakgimnázium mutatkozik be a Gyere közénk, táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében.

Pénteken ingyenes fotókiállítás nyílik, amely 41 képet vonultat fel a szövetséget alkotó együttesek előadásaiból. A Magyar Táncművészeti Egyetem modern tánc szakos hallgatói mindkét nap térspecifikus táncperformanszra készülnek a Hagyományok Háza lépcsőházában.

Mindkét este ingyenes táncház várja az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes közreműködésével.

A rendezvény védnöke Fekete Péter, Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A Magyar Táncművészek Szövetségének elődszervezete 1948-ban jött létre. Többszöri átszerveződés és megújulás után a szövetség 1990 óta tölti be jelenlegi funkcióját, csaknem 40 tagja a magyar hivatásos táncművészet nemzetközileg is elismert magas színvonalát képviseli.

A szövetség folyamatos kezdeményezésekkel segíti a szakág megújítását és kapcsolatokat épít ki a külföldi társszervezetekkel. Fesztiválokat szervez, évadonként szakmai nívódíjakat ítél oda, javaslatokat terjeszt elő a művészeti és állami díjak, kitüntetések jelöltjeire. Az utóbbi időben aktívan közreműködött a táncművészeti életjáradék kiterjesztésében, a fiatal alkotókat támogató Imre Zoltán Program elindításában és a nagy táncművészeti infrastrukturális beruházások szakmai támogatásában.

A szervezet elnöke, Mihályi Gábor szerint a közeljövő feladatai közé tartozik a nemzeti, a kiemelt és a pályázatos kategóriában működő társulatok számára szánt központi támogatási keretek megemelése, valamint a táncos életpályamodell részeként a szakmai nyugdíj további kiterjesztése, és a pályájukat befejező táncművészek átképzésének elősegítése.

 

Borítókép: A Magyar Állami Népi Együttes Mihályi Gábor Az a fekete Föld, A cédrusfa című koreográfiáját adja elő 2013. február 4-én a Nemzeti Táncszínházban.

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában