Kiállított kincseink

2018.06.12. 15:05

Most megnézhetjük, mi mindenünk van: jön a Múzeumok Éjszakája

Országszerte 400 intézmény csaknem 2 ezer programja közül szemezgethet a közönség június 23-án. A Múzeumok Éjszakájának idei mottója és fő témája is egyben: Ami összeköt - család és kultúra.

Kecskemét, 2016. június 26. Szilágyi Áron, a gyûjtemény vezetõje megszólaltat egy havasi kürtöt a kecskeméti Leskowsky Hangszergyûjteményben tartott interaktív tárlatvezetésen a Múzeumok éjszakáján 2016. június 25-én este. A Hõsök, újítók, felfedezõk címmel megrendezett rendezvénysorozaton az érdeklõdõket 2200 program, egyebek mellett tárlatvezetések, koncertek és filmvetítések várták az ország 400 intézményében. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 16. alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája az év legnagyobb kulturális eseménye, tavaly mintegy 400 ezer belépést regisztráltak. Az idei esemény a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli.

A rendezvény fővárosa 2018-ban Pécs, szóvivője Oláh Gergő zenész, énekes.

Oláh Gergő
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Pécsett a Múzeumok éjszakája kiemelt tematikájához kapcsolódva olyan programok várják a közönséget, amelyek a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó legendás családok köré épülnek. Interaktív, élményközpontú módszerekkel ismerhető meg így a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek és a pezsgőgyárat alapító Littke család története is – derül ki a rendezvény sajtóanyagából.

Fekete Péter kitért arra is, hogy fővárosban idén is egységes karszalaggal lehet minden helyszínt és programot látogatni. A karszalagokkal ingyenesen használhatóak a BKK hét útvonalon közlekedő múzeumi körjáratai. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 25 millió forinttal támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek összesített költségvetése 45 millió forint.

Simola Szófia Földházi Béla nyomdász segítségével egy Katona József életművét megidéző, saját nyomtatású emléklapot készít a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben a Múzeumok éjszakáján Kecskeméten 2016. június 25-én.
Fotó: Ujváry Sándor / MTI

A Múzeumok éjszakája kiemelt médiapartnere idén is a közmédia. Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója azt mondta: a kulturális javakhoz való hozzáférés javítja az emberek életminőségét.

Barokk kori ruhát viselő kísérők vezetik a vendégeket a fertődi Esterházy-kastély udvarán a Múzeumok éjszakáján 2016. június 25-én este.
Fotó: Nyikos Péter / MTI

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kulturális stratégiáért felelős igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a kulturális kincsek megismerése mellett utazásra is ösztönöz.

A sajtótájékoztató helyszíne az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye volt. Igazgatója, Népessy Noémi kiemelte: a kiállítóhelyen angol és magyar nyelvű tárlatvezetések mutatják be többek között a kékfestést és egyéb textilművészeti technikákat, valamint megtekinthető lesz az Örökkék divatbemutatója is.

Fotó: Goldberger Textilipari Gyűjtemény / Facebook

A programokról részletes információ a www.muzej.hu internetes oldalon található, valamint ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás is segíti a programválasztást.

Borítókép: Szilágyi Áron, a gyűjtemény vezetője megszólaltat egy havasi kürtöt a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjteményben tartott interaktív tárlatvezetésen a Múzeumok éjszakáján 2016. június 25-én este. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában