felpattanás

2020.11.20. 14:08

Látványosan állhat helyre a gazdaság, ha hatékony az átoltottság

Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó szerint középtávon az újraindítás, hosszabb távon az európai felzárkózás a fontos.

Középtávon is tartós hatása maradhat az ingatlanbefektetések piacán a koronavírus-járvány okozta válságnak, ám az nem lesz olyan mértékű, mint a 2008–2013-as időszak visszaesése volt – állapították meg szinte egyhangúan makrogazdasági szakértők a csütörtöki Portfolio Property Investment Forum 2020 rendezvényen. A következő évre vonatkozóan általában optimisták a vélemények, ennek azonban alapfeltétele, hogy mielőbb rendelkezésre álljon a hatékony vakcina, és jövő tavaszra, nyárra széles körben megvalósuljon a népesség átoltottsága – számol be a Magyar Nemzet.

„A kialakult gazdasági helyzetben rövid távon a gyors intézkedések, középtávon a gazdaság újraindítása, míg hosszabb távon a fenntarthatóság és az Európához való felzárkózás a legfontosabb feladat” – jelentette ki Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója.

Mint arra rámutatott, bár mind európai, mind világviszonylatban sok a kétség és nagy a kiszámíthatatlanság kockázata, az bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy a magyar gazdaságnak nagyon magas a helyreállítási képessége. A szakember az idei második negyedéves 13,6 százalékos gazdasági visszaesés utáni harmadik negyedéves 11,3 százalékos felpattanásra utalt, amely azt jelzi, hogy a nyári újranyitás a gazdaság jelentős részében normalizálta a helyzetet. A legtöbb szektor teljesítménye elkezdett visszatérni a korábbi szint közelébe. Igaz, csak nagyjából, hiszen az egy évvel korábbi időszakhoz képest szezonálisan és munkanaphatással igazítva még mindig 4,7 százalékos volt az elmaradás. A meglepetés azonban még így is meglehetősen kedvező, miután az elemzői várakozások általában 5 százalékos visszaeséssel számoltak.

Nagy Márton szerint amennyiben hatékony és elég széles körű lesz a népesség átoltottsága, nagyon gyorsan és látványosan állhat helyre a hazai gazdaság teljesítőképessége.

Ennek nyomán jövőre négy-öt százalékos éves gazdasági növekedés várható, amelyet 2022-ben további felívelés követhet.

„Azt azonban látni kell, hogy a mostani recessziós időszak abban is eltér a hozzávetőleg tíz évvel ezelőtti krízisétől, hogy az akkori gazdasági-pénzügyi mélyrepülés helyett jelenleg mindenekelőtt egészségügyi válság van. Éppen ezért a kialakult helyzetet elsősorban egészségügyi oldalról kell jól kezelni, amit a kormány meg is tesz” – hangsúlyozta Nagy Márton. A főtanácsadó szerint ha minden a várakozások szerint alakul, a konszolidáció 2022-ben jöhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában