ismeretlen eredet

2019.12.30. 06:26

Több száz tonna veszélyes árut vontak ki a forgalomból idén

Az év egyik legnagyobb fogása egy gyrost gyártó üzemben volt.

Budapest, 2017. május 17. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai egy külföldi szállítmányt ellenõriznek az élelmiszerhamisítás elleni OPSON VI. nemzetközi mûvelet keretében a Budapesti Nagybani Piacon 2017. május 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Több száz tonna ismeretlen eredetű és veszélyes árut vont ki a forgalomból ebben az évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI) – olvasható a Magyar Nemzet hétfői lapszámában.

A hatóság szakemberei 582 ellenőrzést végeztek, november végéig 124 esetben szabtak ki bírságot, közel 110 millió forint összegben.

Tizenkilenc esetben a vállalkozó tevékenységének felfüggesztését, 27 esetben a tevékenység korlátozását rendelték el.

Az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók ellenőrzései során tapasztalt leggyakoribb jogsértések a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő jogellenes meghosszabbítása, valamint a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok voltak.

Az év egyik legnagyobb fogása egy gyrost gyártó üzemben volt, ahol 114 tonna ismeretlen eredetű alapanyagot zárolt a hatóság. Egy vásáron száz jelöletlen sertést találtak az ellenőrök, az állatok forgalmazását azonnal betiltották.

Szigorú ellenőrzésnek vetették alá a különböző táplálékkiegészítőket is, az interneten forgalmazott termékekben több esetben is tiltott alapanyagot, például parlagfüvet találtak az ellenőrök.

Borítókép: a Nébih ellenőrei egy külföldi szállítmányt néznek át 2017-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában