Közeleg a dátum

2019.05.02. 09:00

Sok helyen vennék nagy hasznát az adójuk egy százalékának

Adóbevallásaink elkészítésére május 20-ig van lehetőségünk. Bár ezt már jóval előre tudjuk, sokan mégis az utolsó pillanatban kezdenek el foglalkozni személyi jövedelemadójuk bevallásával.

Tóth Alexandra

A folymat részeként rendelkezhetünk adónk egy százalékáról is, ami ügyfélkapun keresztül csupán pár másodpercet és kattintást igényel, ám hatalmas segítséget jelent a különböző szervezeteknek.

Bár első blikkre bonyolultnak tűnhet a felület, valójában azonban teljesen értelemszerű, és könnyen tudunk választani a legördülő menükből is.

Ön már tudja, hogy kinek adja az 1 százalékot? Fotó: pixabay

Keresni tehát ügyfélkapun keresztül is tudunk, de aki szeretne felkészülni előre, az ado1szazalek.com weboldalon könnyen tud tájékozódni. Hely, tevékenységi kör és persze név szerint is kereshetünk. Csak Dunaújvárosra szűrve rögtön 102 regisztrált szervezetet találunk, országos szinten pedig megközelítőleg 30 ezer jogosult az egy százalékra, választási lehetőségünk tehát bőven akad.

Tevékenységi körök tekintetében megtehetjük felajánlásunkat elismert egyházak; egészségügy; gyermekvédelem; állatvédelem; oktatás, kutatás; sport; kultúra; fejlesztés; környezetvédelem; szociális valamint hobbi, szabadidő területen tevékenykedő szervezetek részére.

Ha nincs ügyfélkapuja, felajánlását papír alapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is leadhatja a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon, vagy a 18EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon. TA

Fel nem ajánlva

Bár a lehetőség minden évben adott, mégis csupán az adózók fele rendelkezik a személyi jövedelemadójának egy százalékáról. 2015 után a költségvetésébe befolyt összegekből a NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) a továbbiakban vagy a civil szervezetek működési költségeihez fog hozzájárulni, vagy azok programjainak és projektjeinek megvalósítását segítik. Ezek sokszor azokhoz jutnak, akik ritkábban kapnak a jövedelemadó egy százalékából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!