Vesztergom Lóránt asztalost eddig még nem érintette a válság, felkészül rá

2020.06.19. 14:00

Pontosan beállított célokkal

A koronavírus okozta helyzet gazdasági hatásairól szóló körképünkben Vesztergom Lóránt asztalos, egyéni vállalkozó az általa későbbi időpontra várt visszaesésre való felkészülésről beszélt.

Kőhalmi Kálmán

Az északi ipari park területén tavaly készült el a vállalkozás új csarnoka, amelynek elsődleges célja, hogy az ott beszerelt három nagy értékű géppel helyszínt biztosítson a két éve megszabott új iránynak: egyedi méretű, kialakítású és magas minőségű, elsősorban konyhabútorok gyártása akár lapra szerelten. Hárman dolgoznak az üzemben, jelenleg hét tanulójuk van.

A veszélyhelyzet idején is folyamatosan dolgoztak. A tanulólétszám nem annyira magas, a műhely nagy, a higiénés feltételek adottak, így ezek nem indokolták volna, a diákok mégis úgy döntöttek, a gyakorlati oktatás online formáját választják. A nyári gyakorlatnál már vissza tudtak térni a megszokott kerékvágásba.

A válság előtt a szakmában több volt a megkeresés, mint amit egy vállalkozás megfelelő módon el tud vállalni. A veszélyhelyzetben sem csökkent a munkamennyiség. Vesztergom Lóránt azt gondolja, hogy ez a gazdasági helyzet hosszabb lefutású lesz, nem biztos, hogy most fogjuk igazán megérezni, ami a vírus hatásaként kialakul. Lehet, hogy egy vagy két év múlva. Ő már megkezdte a felkészülést.

Vesztergom Lóránt a vállalkozás egyik közelmúltban beszerzett, számítógép által vezérelt gépe mellett Fotó: Kőhalmi Kálmán

A gazdasági visszaesésre készülve, és mivel a megrendelések mennyisége nem csökkent, nem vette igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot (bár mások számára nagyon jó lehetőségnek tartja), arra készül, hogy még ebben az évben előtörleszt, még stabilabbá téve így a vállalkozást, természetesen közben biztosítva a működés rugalmasságát lehetővé tevő szintű forgóeszközt, raktárkészletet is.

A két éve elindított vonalat erősítve bemutató mintatermékeket hoztak már létre, és újabbat készítenek. Katalógust alakítanak ki, Bútor­puzzle néven jelentek meg az interneten, könnyíteni szeretnék a megrendelőik dolgát, akár lapra szerelten árulni a bútorokat, csökkenteni a „kinti” munkák arányát. A tevékenységet fejlett, nagy értékű informatikai háttér segíti, többmilliós szoftverpark, például látványtervező program. A gépek is számítógép-vezéreltek.

A jövőre nézve az is fontos döntés, hogy Vesztergom Lóránt a magas minőségű, így árú, a luxus felé elmozduló kategória előállítását célozza meg, ennek megfelelő alapanyagok, vasalattípusok felhasználásával. Azt vallja, akik ki tudják fizetni ezt az árkategóriát, azokra a válság kevésbé hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!