Gazdaság

2017.02.07. 18:55

Pályázatok: sietni kell, vagy lemaradhatnak

Dunaújváros - A Széchenyi Programiroda és a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében tartottak fórumot tegnap a GINOP pályázatokról a városházán.

A mikro, kis- és középvállalkozások számára elérhető, már megnyílt, illetve a közeljövőben megnyíló pályázati lehetőségeket ismertető fórumon a Széchenyi Programiroda regionális vezetője, Orbán Kristóf és két munkatársa tartott előadást. A bevezetőben kiderült, hogy a már megnyílt pályázatok 85 százalékban pályázatokkal lefedettek, a keretösszeg 46 százalékában pedig már döntés is született.

A kormány korábbi határozata értelmében 2017 nyaráig az összes pályázatot ki akarják írni, és 2018-ban az elbírálás is megtörténik. Tehát nagyon rövid idő áll a kkv-k rendelkezésére arra, hogy éljenek a GINOP-pályázatok nyújtotta lehetőségekkel.

A prezentációkat követően sok kérdést tettek fel az előadóknak
Fotó: DKIK

A pályázatok részletes bemutatása során az előadók a jelenlévő vállalkozások igényeihez, érdeklődéséhez igazodtak, a többi pályázatot csak áttekintették. A megnyitott pályázatoknál szó volt arról is, hogy a beérkezett pályázatok milyen mértékben fedik le a rendelkezésre álló keretösszegeket. A már több alkalommal meghirdetett pályázatoknál szó volt a változásokról, az új lehetőségekről, illetve szigorításokról. A jelenlévők tájékoztatást kaptak a közbeszerzési értékhatárok változásáról is, és hogy mely pályázatoknál szükséges az alkalmazása.

A fiatalok vállalkozóvá válása igen sikeres pályázat, amelynek részét képezik a vállalkozási ismereteket nyújtó képzések, ezekből az utolsó márciusban kezdődik a régióban, tehát sietni kell. A 2016 augusztusában ismét indult gyakornoki program 15 milliárd forintos keretösszegéből 11,1 milliárd forintot fednek le a beérkezett pályázatok, a megítélt összeg azonban még csak 1,5 milliárd, tehát lehet még pályázni.

A GINOP 8.3.1. pályázat több elemében eltér az uniós pályázatoknál megszokottaktól, kezdő vállalkozások is igénybe vehetik a nulla százalékos hitelt használt eszközök valamint haszongépjárművek beszerzésére is.

Az előadások prezentációit a jelenlévők megkapják, és elérhetők a kamara honlapján (wwwdkik.hu) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!