Gazdaság

2013.11.07. 14:27

Változatlanul hagyta alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England

A csaknem öt éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa

 

A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (több mint 130 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A Bank of England, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát, és e rendkívül enyhe kamatpolitikát ugyanabban a hónapban - alapítása, vagyis 1694 óta első ízben - mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már ötször emelte, és az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos eszközvásárlással az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A brit gazdaságtörténetben példátlan mértékű kettős monetáris ösztönzésnek már kezdenek látszani az első jelei a reálgazdasági teljesítményen.

A brit statisztikai hivatal (ONS) október végén közölt, részleges adatokból számított előzetes becslése alapján a brit GDP-érték az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal - 2010 második negyedéve óta nem mért ütemben - emelkedett negyedéves összevetésben. A második negyedévi növekedés 0,7 százalék volt a felülvizsgált adatok szerint.

A statisztikai hivatal becslése szerint a brit GDP a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcs és a 2009 közepén elért mélypont között 7,2 százalékot zuhant, és az idei harmadik negyedévi növekedési adatok alapján a brit gazdaság ennek a visszaesésnek csaknem a kétharmadát már behozta, jóllehet teljesítménye még mindig 2,5 százalékkal elmarad a recesszió előtti csúcsértéktől.

A londoni elemzői közösség azonban belátható időn belül a gazdaság érzékelhető élénkülése ellenére sem vár monetáris szigorítást a Bank of England részéről, különösen azóta nem, hogy Mark Carney, a brit jegybank nyáron munkába állt új, kanadai kormányzója nemrégiben kijelentette: a bank addig nem is veszi fontolóra a kamatemelést, amíg a brit munkanélküliségi ráta 7 százalék felett jár.
A brit statisztikai hivatal legutóbbi adatai szerint az állástalanok aránya jelenleg 7,7 százalék Nagy-Britanniában, és a Bank of England augusztusban közzétett előrejelzése alapján három évig is eltarthat, mire erről a szintről a monetáris politika fordulópontjaként megjelölt 7 százalékra csökken a ráta.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, a Capital Economics a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után összeállított gyorselemzésében ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a brit jegybank a jövő héten esedékes új inflációs jelentésben emeli GDP-növekedési előrejelzését, és a munkanélküliek arányának a monetáris tanács által eredetileg vártnál gyorsabb csökkenése is szerepelhet az új prognózisban. A Capital Economics elemzői szerint a Bank of England 2016 elejére hozhatja előre azt az időpontot, amikorra felülvizsgált várakozása alapján a brit munkanélküliség a 7 százalékos küszöbértékre csökken.

A cég szakértői szerint azonban egy ilyen felülvizsgálat sem jelentené feltétlenül a brit monetáris politika szigorításának korábbi kezdetét, bár a Bank of Englandnek "sok munkája lesz azzal, hogy erről a piacokat is meggyőzze".
A Capital Economics londoni elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy a Bank of England a jelenleg megjelölt 7 százalékról lejjebb szállítja a monetáris politika szigorítási küszöbének tekintett munkanélküliségi rátát.

Ugyanerre a következtetésre jutott a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után adott gyorselemzésében egy másik tekintélyes citybeli elemzőház is.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai szerint a jelenlegi helyzetben a Bank of England monetáris tanácsának két választási lehetősége van: vagy változatlanul hagyja a jelenleg érvényes előretekintő útmutatást, ami az eddig vártnál korábbi kamatemelésre vallana, vagy módosítja azt a munkanélküliségi küszöbszintet, amely alatt fontolóra venné a monetáris politika szigorítását.

A CEBR szerint mindazonáltal - tekintettel a brit gazdasági növekedés gyorsulására - mindenképpen egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Bank of England már 2016 előtt végrehajtja a jelenlegi monetáris ciklus első kamatemelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!