2013.09.10. 14:55
Szeretjük a húst
Honfitársaink kedvelik és gyakran fogyasztanak is húst.
A GfK Hungária szerint a szárnyasok és a sertéshús népszerűsége és fogyasztása hasonló méreteket ölt. A marha- és vadhús viszont ritkábban és kevesebbeknek kerül a tányérjára. Különösen e két utóbbi – jellemzően drágábban elérhető – kategória esetében figyelhető meg különbség a fogyasztók iskolázottsága és jövedelmi helyzete mentén.A szárnyashúst a magyarok 97 százaléka, míg a sertéshúst 89 százalék kifejezetten kedveli. Ezzel az értékkel a baromfi a második, míg a sertéshús a tizedik legkedveltebb az összes élelmiszer sorában – derül ki az intézet étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányából.
A marhahúst a magyarok 59 százaléka kedveli (35. hely), a vadhúsokat pedig 40 százalék (47. hely), ami kevésbé előkelő hely a kedvencek listáján.
– Bár a húsfélék kedveltségének arányszámai meglehetősen magasak, a fogyasztás hosszú évek óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, s várhatóan ez az elkövetkező időkben is folytatódni fog – vázolta a trendeket Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. – A fehér húsok népszerűsége feltehetően az egészséges életmódra felhívó kampányoknak és a pénztárcakímélő árnak is köszönhető – véli a szakember.