Gazdaság

2012.11.12. 18:12

Újra megváltozik a magyar munkajog

Fejér megye - A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, megszűnik a Start-kártya, kibővül az egyszerűsített foglalkoztatás, s kedvezményt kap, aki közmunkást alkalmaz.

Klecska Ernő

Az álláskeresési segélyt a jövőben nem hónapra, hanem napokra kell megállapítani. Ez annak a munkanélkülinek jár, akinek csak 5 év van még hátra a nyugdíjazásáig, és 45 napon át álláskeresési járadékban részesült. Az álláskeresési segélyt a legkisebb munkabér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani - egy új törvényjavaslat szerint. E szerint a jövőben az álláskeresők elektronikus levéllel is bejelentkezhetnek a munkaügyi központhoz. Ebben az esetben a járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának kezdő napja nem a személyes megjelenés napja lesz, hanem az online bejelentkezés napjától lehet ezeket az ellátásokat megállapítani.

A közalkalmazottnak nem jár végkielégítés, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. Ha a felmentésekor legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, úgy jár neki a 40 éves jubileumi jutalom. A Munkahelyvédelmi akciótervben szereplő, a pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását elősegítő munkáltatói kedvezmények hatálybalépésével január 1-jén megszűnik a Start kártya. Januártól a pályakezdők foglalkoztatásakor az első 2 évben a munkaadónak nem kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót - a Start kártyával a második évben ez 10 százalék volt.

A közfoglalkoztatót - közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén - a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető részkedvezmény illeti meg - írta a távirati iroda. A részkedvezmény egyenlő a közfoglalkoztatott személyt megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó bér - legfeljebb a közfoglalkoztatási garantált bér 130 százalékának - 13,5 százalékával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!