Gazdaság

2012.10.17. 18:21

Az MSZP frakciója Fehérváron tárgyalt a gazdasági programról

Székesfehérvár - Az MSZP parlamenti frakciója kihelyezett ülést tartott szerdán Székesfehérváron. A képviselők a párt gazdasági vitaanyagát véglegesítették. Háromkulcsos progresszív adót akarnak.

Varga Andor

Az MSZP parlamenti frakciója ülésén Reményt és biztonságot, baloldali gazdasági fordulatot Magyarországnak címmel a párt gazdasági programját megalapozó vitaanyagot véglegesítették.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Horváth András megyei pártelnök elmondta, hogy míg korábban Székesfehérvárt a világ legdinamikusabban fejlődő tíz térsége között emlegették, mára ennek már vége. Az adóterhek ötven százalékát a helyi adók teszik ki, így lerombolják a város gazdaságát. Nem csak a Fő utca van romokban, de a város is - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mesterházy Attila pártelnök kifejtette, hogy a gazdasági vitairatukról egyeztetnek majd vállalkozókkal, érdekképviseletekkel, a választókkal. A program két fő célkitűzése a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés. Beruházásokra van szükség, az új munkahelyek fizetést adnak, így növekedhet a fogyasztás és megélénkülhet a belső piac. Mindehhez kiszámíthatóság és jogbiztonság kell.  Enélkül nem jönnek Magyarországra a cégek, márpedig a beruházásokra szükség van.

Elmondta, hogy háromkulcsos adót vezetnének be, de a legmagasabb is alatta maradna a 2010. előtti 36 százaléknak. A tőkejövedelmeket a munkajövedelmekkel azonos arányban adóztatnák meg. Kivezetnék a válságadókat, kivéve a bankadót, azt viszont csökkentenék. Újra kell indítani ugyanis a banki hitelezéseket, mert hitelek nélkül nem lehet a gazdaságot bővíteni, élénkíteni.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a parlament előtt lévő földtörvény arról szól, hogy ellehetetlenítsenek gazdálkodókat, élve az elővásárlással állami kézbe vegyenek földeket és odaadják a klientúrának.

 

Az alkalmat kihasználva a szocialista országgyűlési képviselők igyekeztek minél több emberrel találkozni a megyében. Gőgös Zoltán csákvári gazdákkal találkozott, Lampert Mónika Ercsiben vett rész fórumon, Botka László a József Attila szabadegyetemen tartott fórumot, az Országalmánál és a Pláza előtt pedig több képviselő várta a választókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!