Gazdaság

2011.11.04. 03:29

Most még tízek társasága

Dunaújváros - Megalakult november 2-án a Dunaújvárosi Érdekvédelmi Tömörülés (DÉT). A tíz szervezet által létrehozott intézmény nyitott, és egyelőre a lehető legkevésbé bürokratikus.

Pekarek János

Az új, városi intézmény alapító tagja tíz, helybéli szakszervezet. Mégpedig (ábc-sorrendben) a Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezet, a Dunapapír Szakszervezet, a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete, a Dunaújvárosi Tűzoltók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Pálhalmai Büntetésvégrehajtási Szakszervezet, a Pedagógus Szakszervezet, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének dunaújvárosi alapszervezete.

Az érdekvédelmi tömörülés célja (amint az alapító nyilatkozatukban is szerepel) az együttműködés a városban és környékén működő, különböző konföderációkhoz tartozó szakszervezetek között, az érdekvédelmi szakmai segítségnyújtás egymásnak, tárgyalások, egyeztetések kezdeményezése országos ügyekben a térség országgyűlési képviselőivel, helyi ügyekben a város vezetőivel, önkormányzatával, valamint városi szintű, munkavállalói kezdeményezésű akciók, demonstrációk szervezése és azok koordinációja.

Az első ilyen akcióra, egy forgalomlassításra rögtön ma sor kerül Dunaújvárosban: lásd keretes írásunkat!

Amint azt az új érdekvédelmi tömörülés két szervezőjétől, Orgovány Zoltántól, a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnökétől, és Csapó Tamástól, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetőjétől megtudtuk, a tíz alapító tag azonnal több alapvető követeléssel lépett fel. Ezek: a Munkatörvénykönyv módosításában a munkavállalókat és érdekvédelmi szervezeteket érintő jogok csorbításának eltörlése, a dolgozók széles körét negatívan érintő adótörvények megváltoztatása, a tervezett oktatási és egészségügyi törvények negatív hatásainak megszüntetése, a nyugdíjrendszer társadalomellenes kitételeinek megváltoztatása, a hivatásos szolgálati viszonyban állók törvényében a munkavállalókat és érdekvédőket negatívan érintő változtatások megelőzése, és a jogállamiság alapelveinek ellentmondó, visszamenőleges törvénykezés megszüntetése.

A Dunaújvárosi Érdekvédelmi Tömörülés (DÉT) megalakulásáról írásban értesítették a város polgármesterét. A DÉT várja minden olyan érdekvédelmi szervezet csatlakozását, amely céljaival egyetért.

A tömörülés egyelőre nem fogalmazott meg alapszabályt. Működésének koordinálása érdekében, tudtuk meg a szervezőktől, egyfajta szervezeti szabályzat megalkotásán dolgoznak. Elképzeléseik szerint a DÉT vezetésében a rotációs elvet követik: bizonyos időközönként váltanák egymást a vezetői poszton a részt vevő szervezetek képviselői. Ahogyan a szervezők fogalmaztak: a DÉT erejét a mögötte álló, az általuk képviselt szervezett dolgozók tömegei adják majd meg minden fellépésükkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!