Gazdaság

2011.08.03. 15:34

Génmódosított vetőmag: hektáronként 360 ezret kapnak a károsult gazdák

A kormány szerdai döntése értelmében a génmódosított szervezetektől (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kaphatnak az államtól - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülést követően az MTI-nek.

MTI

Kovács Zoltán hozzátette: a kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatják meg a gazdák a 360 ezer forint "fix hektáronkénti kárfedező juttatást." Ezt az összeget a kormány az elmúlt évek átlagos terméséből és a termények átlagárából számította ki.
   
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a károsult gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket, amelyeket a kormány november végéig bírál el és decemberben fizetik ki a kártérítéseket.
   
Kovács Zoltán hozzátette: a kormány szerdai ülésén egy tárcaközi munkacsoport létrehozásáról is döntöttek, amely az igazságügyi, a külügyi, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárcák részvételével "folyamatosan figyeli a fejleményeket" és javaslatokat tesz további kormányzati intézkedésekre Magyarország teljes GMO-mentességének megőrzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!